ZVIZDIĆEV PRIJEDLOG NIJE PROŠAO: Stranke iz RS-a glasale protiv….

 ZVIZDIĆEV PRIJEDLOG NIJE PROŠAO: Stranke iz RS-a glasale protiv….

Nakon što zastupnici HDZ-a i stranaka iz Republike Srpske nisu dozvolili da na dnevni red sjednice dođe zaključak Predstavničkog doma prema kojem pozivaju Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika zbog posljednjeg javnog negiranja genocida, zastupnici SNSD-a, US-a, PDP-a i SDS-a su također glasali i protiv Zvizdićevog prijedloga.

Izmjene Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine su se našle pod tačkom 3. dnevnog reda, a prijedlog izmjena je ranije dobio i pozitivnu ocjenu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma. Međutim, protiv je glasalo 11 prisutnih zastupnika.

Za je bilo 25 i bez suzdržanih. To je bilo dovoljno samo za opću većinu, ali ne i entitetsku. S obzirom na to da su protiv glasali zastupnici iz RS-a, prijedlog ide na usaglašavanje.

Zvizdić je inače tražio da u Zakonu o zastavi BiH u članu 5. stav 1. tačka a) riječi: “Zajedničkih institucija ili institucije kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” budu zamijenjene riječima: “Institucija BiH ili institucije kojom upravljaju institucije BiH ili koja je odgovorna institucijama BiH”.

Obrazložio je da se radi o neustavnoj i pravno netačnoj formulaciji jer Ustav BiH ne poznaje termin “zajedničke institucije”.

U obrazloženju navodi da je moguće da se radi o tehničkoj grešci ili previdu prilikom usvajanja zakona, ali da ju je međutim potrebno ukloniti jer “ukoliko bi taj termin bio korišten u javnom diskursu mogao bi imati vrlo štetne posljedice po historijski kontinuitet, suverenitet i državnost BiH”.

Zastupnici su glasali i o mišljenju Ustavnopravne komisije o Zvizdićevom Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini. Ovo mišljenje koje je negativno nije usvojeno sa 22 glasa protiv i 13 za. Komisija je zadužena da sačini novo mišljenje.

Na sjednici se razgovaralo o još jednom zakonu i on je jedini podržan, a riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago iz SDA.

Na dnevnom redu su bili i brojni izvještaji, odluke i saglasnosti koje su u nadležnosti Predstavničkog doma BiH, prenosi Klix.