Zvizdić udario Dodiku na (ne)moć: U RS-u traje takmičenje “ko će prvi izdati”, budite mirni kada je o Miloradu riječ

 Zvizdić udario Dodiku na (ne)moć: U RS-u traje takmičenje “ko će prvi izdati”, budite mirni kada je o Miloradu riječ

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH kazao je da onima koji znaju kakav je ustavno-politički sistem Bosne i Hercegovine ne treba objašnjavati kakva je situacija.

-Oni znaju da se vrlo teško i uglavnom na bazi konsenzusa dolazi do pravih rješenja. Taj konsenzus postoji i unutar EU tako da njima ne treba puno objašnjavati. Više sam morao objašnjavati onima koji ne dolaze sa teritorije EU. Međutim, važno je da su svi moji sugovornici dali punu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodno-pravnom subjektivitetu BiH, da svi podržavaju evropske integracije i NATO put BiH, kazao je Zvizdić i dodao da smatra kako će se trenutne blokade završiti onako kako su završile i prethodne.

-Kada budu oni koji blokiraju državu suočeni sa činjenicom da će prestati finansijski tokovi, mislim da će u tom trenutku kompletna ideologija, svi razlozi koji su navedeni i zbog kojih se blokira BiH prestati. Vrlo brzo imamo potrebu da se usvoji Odluka o privremenom finansiranju za zadnji kvartal ove godine.

Mislim da desetine međunarodnih finansijskih sporazuma čekaju na usvajanje i to će biti razlog prekidanja blokade. Cilj blokade je, na neki način, jednom grubom, antiustavnom, neproduktivnom ucjenom ishoditi dobru poziciju za pojedine političare koji su lideri ovih procesa koji vode ka tenzijama i blokadama. Mislim da oni očekuju da će državne institucije, a pogotovo Ured visokog predstavnika, pristati na neku vrstu pregovora, a ne na neku vrstu razgovora, poručio je on.

Zvizdić navodi da će se naredne sedmice održati sjednica Predstavničkog doma PSBiH, te je pozvao zastupnike iz Republike Srpske da prisustvuju sjednici.

-Nisam baš veliki optimista jer traje takmičenje između političkih partija u RS-u ko će prvi “izdati” zaključke NSRS-a, ali bez obzira na to mislim da ćemo imati kvorum i sjednica će biti održana.

Kada je riječ o Miloradu Dodiku Zvizdić kaže da on nije prijetnja Bosni i Hercegovini, te da u tom smislu trebamo biti potpuno mirni.

-Dodik nije toliko moćan, niti je važan niti je značajan da može predstavljati prijetnju državi Bosni i Hercegovini. On naravno može izazivati ovakve blokade, može usporavati neke ključne procese, ali BiH kao što je opstajala hiljadu godina, ona će nadživjeti i nadvladati Dodika koji u tom smislu ne može uraditi ništa do kraja radikalno.

Pojašnjava da Milorad Dodik, imajući u vidu naš ustavno-politički sistem, koristi sve blokade koje su omogućene Ustavom i sistemom koji nije baziran na građanskom, nego na etno principima. Kako kaže, neprijatno ga je iznenadilo što je opozicija u RS-u podržala Milorada Dodika u blokadi institucija.

-Opozicija cijelo vrijeme tvrdi da ustvari želi da smijeni vlast SNSD-a u Republici Srpskoj. Istovremeno, od 10 tačaka, u osam imaju identično mišljenje, stavove i podržavaju stavove Dodika i SNSD-a. Na takav način se ne mijenja vlast. Mislim da to već utiče na njihov kredibilitet, kazao je Zvizdić.

O Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Zvizdić kaže da je to uvredljivo i za Bošnjake i za Hrvate.

-Zakon koji je danas usvojen u NSRS-u je diskriminatoran i ima obrise jednog šovinističkog i rasističkog odnosa prema drugim narodima i građanima koji žive na teritoriji Republike Srpske. U potpunosti je suprotan odredbama Ustava BiH koji garantuje ravnopravnost sva tri jezika i oba pisma. Brani se bošnjačkom narodu da govori svojim jezikom i imamo poruke službenog Beograda da žele najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima, dok istovremeno donose ovakve zakone.

To nisu dobre poruke za Bošnjake, nisu dobre poruke za suživot i nisu dobre poruke koje dolaze iz Srbije za dobrosusjedske odnose između BiH i Srbije. Mislim da je ovo samo jedna od faza realizacije projetat srpskog sveta koji je ustvari samo drugi naziv za Veliku Srbiju. Probosanske politike moraju naći adekvatne, institucionalne odgovore na ovo što se trenutno dešava, poručuje.

SCHDMIDT NIJE ZAUZEO NIČIJU STRANU

Zvizdić navodi da je imao priliku nekoliko puta se susresti sa Christianom Schmidtom, te da misli da je riječ o jednom vrlo ozbiljnom čovjeku.

-Ima veliko političko iskustvo. Ponaša se upravo onako kako sam očekivao. Moj savjet gospodinu Schmidtu je da nikako ne uđe u fazu pregovaranja sa Dodikom ili bilo kojim drugim političarom koji blokira procese. Da to ne radi nikako van institucija BiH, a moja preporuka je da se razgovara i sa Dodikom i sa svim političkim predstavnicima. Schmidt je negirao da je na bilo čijoj strani i ja mislim da je on po svom mentalitetu vrlo disciplinovan, racionalan, demokratski orjentiran.

Mislim da će u konačnici biti na strani BiH, demokratizacije procesa i demokratskog razvoja BiH jer on, kao Evropljanin, ne može odstupiti od presuda Evropskog suda za ljudska prava i od onih demokratskih normativa i standarda koji važe u njegovoj državi.”

Smatra da je hapšenje Edina Vranja jedna vrsta provokacije koju je uradila Srbija kao odgovor na zahtjev BiH da počne hapsiti i isporučivati Bosni i Hercegovini presuđene ratne zločince koji u ovom trenutku žive na teritoriji Srbije.

-Mislim na Kornjaču, a vjerovatno se i Savičić možda krije na teritoriji Republike Srpske. Druga stvar, naravno potpuno je neprihvatljiva univerzalna jurisdikcija koju je proglasila Srbija za teritoriju bivše Jugoslavije. To je instrument napuštenog međunarodnog prava. Uhapsiti čovjek protiv koga je obustavljen postupak pred Tužilaštvom BiH 2018. godine je provokacija, kazao je Zvizdić, piše Federalna.ba.