ŽESTOKE REKACIJE NA SKANDALOZAN ISTUP LIDERA HDZ-a: “Dragan Čović je na putu da postane POBUNJENIK!”

 ŽESTOKE REKACIJE NA SKANDALOZAN ISTUP LIDERA HDZ-a: “Dragan Čović je na putu da postane POBUNJENIK!”

Lider HDZ-a Dragan Čović, obraćajući se medijima nakon današnje sjednice predsjedništva stranke, poručio je kako nova vlast namjerava pokrenuti procedure razrješenja sadašnjeg saziva Centralne izborne komisije i imenovanje novog.

“Pokrenut ćemo procedure razrješenja sadašnjeg saziva Središnjeg izbornog povjerenstva, odmah, i imenovati povjerenstvo sukladno procedurama i sukladno zakonu, jer ovo sadašnje nije imenovano što god neki Ustavni sud ili sudovi govorili u međuvremenu u zadnje dvije godine”, rekao je danas Čović osporavajući tako presude nadležnih sudova u BiH.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je u aprilu prošle godine presudu u kojoj je navedeno da su članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) izabrani u skladu sa Izbornim zakonom.

Ova pomalo nevjerovatna, ali nimalo neočekivana situacija u kojoj lider jedne stranke ne priznaje odluke nadležnog suda a istovremeno dobar dio svojih političkih zahtjeva temelji upravo na preusudama (svima poznata presuda “Ljubić”), izazvala je žestoke reakcije javnosti na društvenim mrežama.

Politolog Jasmin Mujanović na svom Twitter profilu istakao je da je ovakvim porukama Dragan Čović, ohrabren od OHR-a i drugih, “na putu da postane pobunjenik”.

Poljski novinar Jakub Bielamowicz također je predbacio OHR podršku Draganu Čoviću.

“Lider bosanskih Hrvata naklonjen Rusiji, Dragan Čović, obećao je zanemariti odluke “nekog” Ustavnog suda i zamijeniti članove Izborne komisije. To je onaj koga OHR (potpomognut ambasadorima SAD-a-UK) očajnički nastoji održati na vlasti svojim neliberalnim intervencijama”, poručio je Bielamowicz.

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Vahidin Preljević sarkastično se osvrnuo na izjavu Dragana Čovića.

“Relaksiranje odnosa”, napisao je Preljević referirajući se na navodnu relaksaciju političkih odnosa u BiH koju zagovaraju članovi sarajevski Trojke.