ŽELJKO KOMŠIĆ ODBRUSIO RUSKOM AMBASADORU: “Neće biti nikakvog razgovora niti dijaloga o tome!”

 ŽELJKO KOMŠIĆ ODBRUSIO RUSKOM AMBASADORU: “Neće biti nikakvog razgovora niti dijaloga o tome!”

Povodom posljednjeg medijskog istupa ambasadora Rusije u BiH IGora Kalabuhova, reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Reakciju Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića prenosimo integralno:

Ambasador Ruske Federacije, Igor Kalabuhov svojim komentarom o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učinio je ono što sama Rusija radi već duže vremena, a to je miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Neće biti nikakvog razgovora niti dijaloga o Oružanim snagama BiH, jer su one kao i druge državne institucije neupitna kategorija.

Oružane snage Bosne i Hercegovine formirane su donošenjem odgovarajućih zakona u propisanoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koja je jedino jedino zakonodavno tijelo države Bosne i Hercegovine. Tu se uopšte ne radi o davanju bilo čije saglasnosti na bilo šta, već o klasičnom postupku donošenja zakona, što je praksa ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom demokratskom svijetu.

Jasan je povod ovog iskaza ambasadora Kalabuhova i on je sadržan samo u jednoj riječi – NATO. Dakle, Rusija ima aktivan angažman na Zapadnom Balkanu u sprečavanju pojedinih zemalja da postanu članice NATO saveza. Što se tiče Bosne i Hercegovine, naš put je jasan, i definisan odlukama institucija države Bosne i Hercegovine.