ZAŠTO JE 9. JANUAR JEDAN OD ZNAČAJNIJIH DATUMA ZA KOLEKTIVNU SVIJEST BH.PATRIOTA

 ZAŠTO JE 9. JANUAR JEDAN OD ZNAČAJNIJIH DATUMA ZA KOLEKTIVNU SVIJEST BH.PATRIOTA

Mladi intelektualac i predsjednik organizacije “Bosnian Advocacy Center” Ismail Ćidić objavio je zanimljiv osvrt povodom zadnjih dešavanja u BiH. Njegov status prenosimo u cjelosti:

“Nepopularno mišljenje: neustavno obilježavanje 9. januara jedan je od značajnijih događaja za kolektivnu svijest bh. patriota. Zvuči kontroverzno, ali objasnit ću sljedećim:

Ovo je vjerovatno jedini dan u godini kada na najbolji način možemo vidjeti da su komšije iste, ako ne i gore nego devedesetih. Izuzimajući nekoliko pojedinaca, čije stavove izuzetno poštujem, srpski narod čvrsto stoji uz svoje lidere kada je u pitanju proslava genocida i najava novih pohoda.

Proslava genocida i ratnih zločinaca skoro nikada nema veze s prošlim genocidom. Ona najviše ima veze s najavama budućih genocida neophodnih za uspostavu “srpskog sveta”.

Ovo je dobar dan i za razbijanje iluzija da je pomirenje moguće. Nema pomirenja s monstrumima koji slave ubistva djece.
Ovo je dobar dan i da kojekakve ivane marić ušutkamo barem nakratko kako bi prestali lagati narod da se Dodik “samo šali” i da ne misli ništa ozbiljno.

Na ovaj dan se najbolje vidi da među srpskom političkom, kulturnom, društvenom i religijskom elitom nema razlike, bez obzira na koliko se partija podijelili.

Možda i najvažnije: na ovaj dan se podsjećamo da međunarodna zajednica, šta god to značilo i koga god obuhvatalo, nema namjere raditi na zaštiti ove države unatoč željama mnogih. Više je razloga za to, ali nas podsjeća da smo snažni onoliko koliku su snažni naši domaći kapaciteti i onoliko koliko su jaka naša savezništva. Dok se o kapacitetima i može donekle pričati, o savezništvima nema potrebe trošiti riječi.

Kada Srbi izvedu genocidne jedinice nadomak Sarajeva, stranci izdaju par saopćenja. Kada 7000 Bosanaca, od kojih su većina Bošnjaci, izađe na mirne proteste ispred OHR-a, stranci odmah sazivaju “sastanak za analizu sigurnosne situacije”. Šaka građana koja, usput rečeno, traži uspostavu LIBERALNIH DEMOKRATSKIH načela u svojoj državi je veća prijetnja od genocidnih jedinica.
Šta dalje?

Jačati domaće kapacitete, prije svega sigurnosne. Ako državni neprijatelji koče opremanje Oružanih snaga, postoje alternative. To uključuje opremanje policijskih snaga najboljom opremom, kupovinu helikoptera koji se, u ne daj Bože situaciji, lahko mogu prebaciti u Oružane snage, angažovanje prestižnih sigurnosnih konsultantskih kuća na razvijanju sigurnosne i odbrambene strategije.

Ulagati u jačanje postojećih i ostvarivanje novih prijateljstava i savezništva, ali ne na temelju merhameta, nego na temelju interesa. To znači da i mi saveznicima nešto moramo ponuditi zauzvrat. Samo na taj način savezništva opstaju.
Razvijati svijest da sigurnosna prijetnja nije “negdje tamo”, nego je pred vratima.

Ismail Ćidić, predsjednik organizacije organizacije “Bosnian Advocacy Center”