ZAJEDNIČKA IZJAVA BURKHARDT I AHMETOVIĆA: “Mora se zaustaviti nacionalističko divljanje u RS-u!”

 ZAJEDNIČKA IZJAVA BURKHARDT I AHMETOVIĆA: “Mora se zaustaviti nacionalističko divljanje u RS-u!”

Protuustavni ‘praznik” koji obilježava uspostavu Republike srpske (Rs) je napad političkih zvaničnika na slobodnu, demokratsku Bosnu i Hercegovine i još jedan dokaz njihove opasne, ponavljajuće igre s prošlošću”, navodi se na početku zajedničke izjave europarlamentarke Delare Burkhardt i poslanika u Bundestagu Adisa Ahmetovića povodom neustavnog dana enteta Republika srpska, naslovljenog kao “Napadi na demokratsku, slobodnu Bosnu i Hercegovinu moraju stati”.

“Uprkos odluci Ustavnog suda BiH iz 2015. godine, taj dan koristi Milorad Dodik i drugi akteri kako bi etnonacionalizirali entitet i instrumentalizirali za održavanje narativa o ugroženoj Rs.

Ovaj ignorantski pristup budi gorka sjećanja, posebno među raseljenim osobama i preživjelim u bosanskom ratu, a doživljava se kao oštra provokacija. To je jedan od razloga zašto zahtijevamo od OHR-a, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta, da ovdje djelujemo dosljedno i da koristimo sve raspoložive mjere.

Kao Evropljani, ne smijemo dozvoliti da se istorija ponovi na Zapadu Balkan i uvijek moramo biti svjesni naše istorijske odgovornosti. Sama BiH je nedavno postala kandidat za pristupanje EU. Sa nadom u demokratiju i evropskim vrednosti. Sada je zemlja ponovo uzdrmana nacionalističkim ekscesima:

Oni koji žele da podrže vladavinu prava i demokratiju, a time i evropsku perspektivu BiH, ne smiju ovdje ostati pasivni. Stoga pozivamo i Komisiju EU da radi preventivno kod nadležnih organa i da spriječi da se to dogodi. Ako je potrebno, moraju odmah biti uvedene sankcije protiv aktera iz institucija Republike srpske”, navodi se u izjavi.

Dodaje se da i dalja sredstva EU moraju biti zamrznuta.

“Komesar za proširenje EU Oliver Várhelyi sada posebno mora djelovati odlučno”, ističe se.

“Njemačka i EU će nastaviti da rade zajedno i unaprjeđivati evropsku politiku prema Balkanu. Mi smo posvećeni ne samo cilju članstva u EU za šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), ali i do stvaranja nove perspektive za mlade, veća saradnja u oblasti klime i energetsku politiku i intenziviranje ekonomske promocije. U tom cilju, radićemo zajedno sa zemljama u borbi protiv korupcije i promociji vladavine prava.

Na kraju, apelujemo na sve ljude u Bosni i Hercegovini i dijaspori: bez obzira kojoj etničkoj grupi i vjeri pripadate da ne budete uznemireni takvim iskazanim nacionalizmom. Najbolji odgovor na ove pokušaje podjele i iskazanu mržnju je znak empatije i poštovanje. Okačite zastave suverene Bosne i Hercegovine u cijeloj BiH – bilo u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banja Luci itd. – i podignite zastave EU. Osvjetlimo zemlju u bojama plava, žuta i bijela”, zaključuju u poruci.