Vulićka ponovo brani svoga šefa: Ne koristite Milorada Dodika za svoje medijsko eksponiranje…

 Vulićka ponovo brani svoga šefa: Ne koristite Milorada Dodika za svoje medijsko eksponiranje…

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da bi Jelena Trivić, žena koja se sama nudi za nosioca najviših republičkih funkcija, morala da zna osnovne postulate domaće i međunarodne politike, a ne da priča samo da bi nešto pričala i sav svoj nepostojeći program i političku platformu da bazira na principu “samo neka je protiv Milorada Dodika”.

Reagujući na izjavu Trivić da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kako kaže, prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, jer će se prisustvovati sastanku sa turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom, Vulić je podsjetila da je Dodik razgovarao sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj u vezi sa tim i da je čak i lider PDP-a Branislav Borenović ocijenio da je mudrije otići, nego ne otići.

– Republika Srpska obavezuje sve političare da nikad ne dozovole ugrožavanje teritorijalnog integriteta Republike Srpske u okvirima BiH. Da je poslanik PDP-a Jelena Trivić pročitala poslovnik ili bar pitala Mladena Ivanića o radu Predsjedništva BiH, znala bi da član 28 Poslovnika o radu Predsjedništva BiH kaže da sjednicu nije moguće održati ako fizički nisu prisutna najmanje dva člana Predsjedništva, pojasnila je Vulić.

Ona je ukazala i na Član 42 Poslovnika o radu Predsjedništva koji govori o načinu odlučivanja u oblasti vanjske politike kojem je jasno navedeno da odluke koje ne budu donesene konsenzusom, na prvoj narednoj sjednici mogu biti donesene glasovima dva člana Predsjedništva.

– Gospođo Trivić, u slučaju da srpski član ne bude išao na sjednice to znači da biste Vi aminovali odluke koje donesu Šefik Džaferović i Željko Komšić. Vi biste tako predali svu vlast u zajedničkim institucijama u ruke političkog Sarajeva. Jasno mi je da Džaferović i Komšić priželjkuju nedolazak Milorada Dodika, jer bi im to omogućilo da donose odluke koje žele, a na štetu Republike Srpske, ali mi nije jasno da li Vi znate šta izjavljujete ili ste toliko zadojeni i zaslijepljeni mržnjom prema Miloradu Dodiku da ste spremni žrtvovati i Republiku Srpsku, naglasila je Vulić, javlja Srna.

Ona je dodala da sastanak sa predsjednikom neke zemlje nije sjednica, niti rad zajedničkih institucija, ali da to Trivić ne zna jer visoka politika, a pogotovo visoka politika bilateralnog karaktera je oblast koja je njoj potpuno nepoznata – ni znanja ni iskustva.

– I sama svjesna da griješi, Trivić se ogradila pa je navela da iznosi lični stav da je ne bi pitali kako ona kao zvaničnik PDP-a u istom danu isti događaj komentariše različito od svog predsjednika stranke, što bi ona, vjerovatno, kao i do sada nazvala navodnom ‘demokratijom stranke’, a ne pravim imenom – ‘komentar samo radi komentara i da je protiv Milorada Dodika’, istakala je Vulić.

Vulić je rekla da donekle razumije Trivić i njenu obavezu prema stranim savjetnicima i mentorima da se po svaku cijenu mora razbiti srpsko jedinstvo.

– Kad Milorad Dodik glasa ‘za’ na sjednici Predsjedništva BiH, onda gospođo Trivić, možete reći da krši zaključke Narodne skupštine, a do tad nemojte da koristite lidera SNSD-a za svoje medijsko eksponiranje. Imate Vi svoje lidere, razne savjetnike, raskole u vlastitim redovima pa pričajte o tome, jer će javnost biti zainteresovana da čuje i sazna, istakla je Vulić.

Vulić je rekla da je legitimno imati ambiciju da postane predsjednik Republike Srpske i poručila Trivić da pored toga i prije svega treba voljeti Republiku Srpsku i znati je sačuvati, posebno od mentora poput njenih.