Vučićeva poruka nakon jučerašnje presude Haškog tribunala: Srbija mora da ide uzdignute glave, osvetu nad Srbima ne mogu da razumijem

 Vučićeva poruka nakon jučerašnje presude Haškog tribunala: Srbija mora da ide uzdignute glave, osvetu nad Srbima ne mogu da razumijem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas presudu Haškog tribunala koji je jučer izrekao posljednju prvostepenu presudu, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću.

Vučić je rekao da je taj sud promijenio praksu kako bi ih osudio, te kako je to “slika i prilika delovanja tribunala”.

– Sud u Hagu je u predmetima „Gotovina“ i „Markač“ promenio praksu u suđenju, da bi tu praksu poništio kada je reč o suđenju Stanišiću i Simatoviću i osudio ih – kazao je Vučić na konferenciji za novinare u kompleksu „Beograd na vodi“.

Poručio je da to Srbi treba da razumiju – šta je bila namjera, te da shvate poruku koja im je poslana.

– Da razumemo da moramo da čuvamo mir i stabilnost. Ali, osveta koja je sprovedena nad srpskim narodom i državom bila je takva da ne mogu da je razumem – istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija mora da ide uzdignute glave, da štiti nacionalne i državne interese, te “da bude deo Evrope i sveta“.

Podsjetimo, Haški sud prvostepeno je jučer osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine u Bosni i Hercegovini.  Njih dvojica se terete za saučesništvo u zločinima počinjenim u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu, te u selu Trnovo, kada su pripadnici jedinice “Škorpioni” ubili Bošnjake civile iz Srebrenice.