Vučić: Zaustaviti priču o tajnim optužnicama, želimo bratske odnose s Bošnjacima

 Vučić: Zaustaviti priču o tajnim optužnicama, želimo bratske odnose s Bošnjacima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je da tužilaštvo i pravosudni organi u Srbiji stupe u kontakt sa pravosuđem u BiH i da se “zaustave priče o tajnim optužnicama i svemu drugome”.

-Da ljudi mogu da znaju protiv koga neka zemlja nešto ima. Da se dogovorimo koje slučajeve može da preuzme domicilna zemlja. Da ne radimo sve ovo jedni drugima. Ja sam potpuno spreman za to, izjavio je Vučić večeras za TV “Pink”, komentrajući hapšenje Edina Vranja u Srbiji.

Vučić je naveo i da je “u Foči uhapšen Srbin, nakon što je u Srbiji uhapšen Vranj, kao da 26 godina nisu znali da je počinio teška krivična djela, pa kao da vrate nešto sad”.

-To se tako ne radi, istakao je Vučić.

Komentirajući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da od Srbije traži da pusti na miru branioce Bosne i Hercegovine, Vučić je ocijenio da je Izetbegović to rekao kako bi dobio neki politički poen. Vučić je ponovio da smatra da je dogovor Srba sa Bošnjacima od historijskog značaja za oba naroda.

-Suština je u tome da mi ne želimo da mijenjamo granice. Mi samo hoćemo da imamo svoju Srbiju, dobru saradnju i sa Republikom Srpskom kao dijelom BiH, kao i sa BiH, rekao je Vučić.

On je rekao da je njegova poruka da Srbija želi dobre odnose sa BiH, prijateljske i bratske odnose sa Bošnjacima, ali da joj Bošnjaci u BiH ne zamjeraju što voli Republiku Srpsku, kao što se njima ne zamjera što vole Novi Pazar, Tutin i Sjenicu.