Vučić: Christian Schmidt je ozbiljan čovjek, Nijemci hoće funkcionalnu državu BiH, RS nije lako

 Vučić: Christian Schmidt je ozbiljan čovjek, Nijemci hoće funkcionalnu državu BiH, RS nije lako

Komentarišući postavljanje novog visokog predstavnika BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Schmidt jedan od najutjecajnijih njemačkih političara.

On je dodao da razumije i Milorada Dodika, ali da Srbija mora da insistira na miru i stabilnosti u regionu.”Nije bilo glasanja u Vijeću sigurnosti, ali neću da govorim o tome. Mi moramo da vodimo računa o interesima Srbije. Christian Schmidt je veoma ozbiljan čovjek, on je moj veoma dobar poznanik. Riječ je o jednom od najsnažnijih političara Njemačke. Mislim da on nije čovek koji mrzi Srbiju i srpski narod. Ali razumijem strepnje Milorada Dodika”, rekao je Vučić.

Dodao je da “Srbija mora da razgovara s njemačkim predstavnicima, ali Srbija mora da bude i uz Republiku Srpsku”.

“Morate da imate u vidu da Srbija mora da čuva leđa i BiH i RS-u, jer ako to Srbija ne bude činila, neće niko. Nije RS-u lako i nije lako voditi RS”, dodao je Vučić, prenosi B92.

Dodao je da će biti mnogo teže za RS, te da u to nema sumnje.

“Nijemci će dati sve od sebe da naprave funkcionalnu državu BiH, preko uzimanja kompetencija vlasti RS-a. Neće biti lako ni za Srbiju, jer Srbija mora da razgovara sa predstavnicima Njemačke, ali mora da bude uvijek uz RS”, naglasio je on.

Najavio je da će u narednih 48 sati imati sastanak sa predstavnicima RS, ali i sa Metjuom Palmerom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan.

Rekao je da razumije šta Milorad Dodik želi, ali da on mora da nastavi da insistira na nekonfrontaciji i stabilnosti.