VAŽNA PALMEROVA PORUKA IZ BEOGRADA:: “Granice Bosne i Hercegovine su fiksirane. Niko ne govori o promjeni granica BiH…

 VAŽNA PALMEROVA PORUKA IZ BEOGRADA:: “Granice Bosne i Hercegovine su fiksirane. Niko ne govori o promjeni granica BiH…

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer govorio je za beogradski “Blic” o trenutnom stanju na Balkanu i mogućim pregovorima između Srbije i Kosova.

Na pitanje ima li straha da bi prekrajanje granica moglo da se proširi dalje na Balkan, Palmer je kazao:

“Granice Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije su fiksirane. Niko ne govori o promjeni granica BiH, niko ne govori ni o promjeni granica Sjeverne Makedonije. To nije pitanje. Ono što ovdje jeste pitanje je definisanje normalnog odnosa između Srbije i Kosova i ono oko čega Beograd i Priština mogu da se dogovore. Mi ćemo pomoći njihovom putu u EU, i Srbija i Kosovo teže ka evropskoj budućnosti, a Kosovo želi i da bude član NATO-a. A da bi se to postiglo, moraju da se dogovore i normalan odnos je nešto što će EU i NATO zahtijevati.

Sjedinjene Američke Države bi voljele da vide evropsku Srbiju, evropsko Kosovo i sve zemlje Zapadnog Balkana u EU porodici. Definisanje normalnog odnosa je upravo ono o čemu se u ovom dijalogu radi, identifikovanje oblasti na kojima treba raditi i rješavati, da bi odnos funkcionisao onako kako normalni odnosi funkcionišu“, kazao je Palmer.

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan poslao je na taj način snažnu poruku da Sjedinjene Američke Države pomno prate situaciju na terenu te da neće dozvoliti nikakvo prekrajanje granica Bosne i Hercegovine i kojekakva otcjepljenja koja već danima najavljuje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.