Ustavni sud RS-a donio odluku, nepriznavanje Inzkovog zakona stupa na snagu

 Ustavni sud RS-a donio odluku, nepriznavanje Inzkovog zakona stupa na snagu

Ustavni sud Republike Srpske je utvrdio danas da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakonom o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika jer se jednako odnose na sve građane.

Osporena normativna rješenja nemaju nacionalnu dimenziju i podjednako se odnose na sve građane Republike Srpske, bez obzira na nacionalnu pripadnost”, saopćeno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

U saopćenju se ističe da navedeni akti ne utiču direktno, ni indirektno, na identitet nijednog konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj, te tako ni na identitet bošnjačkog naroda, a činjenica da osporeni akti ne sadrže normativna rješenja u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ova zakonska rješenja 30. jula ove godine. Nakon toga su, da bi zakoni stupili na snagu, morali biti usaglašeni na sjednici zajedničke komisije NSRS i Vijeća naroda, međutim do toga nije došlo zbog čega i jesu proslijeđeni Ustavnom sudu RS-a na potvrđivanje.