U Srebrenici ponovo postavljeni baneri za Kurban-bajram, isti kao onaj koji je Grujičić uklonio

 U Srebrenici ponovo postavljeni baneri za Kurban-bajram, isti kao onaj koji je Grujičić uklonio

Iz Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici oglasili su se nakon što je načelnik te općine naredio uklanjanje banera kojim se čestitao nastupajući Kurban-bajram.

Kako su objavili na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, “načelnik Srebrenice Grujičić pod prijetnjom je naredio skidanje banera kojima je Islamska zajednica u Srebrenici čestita bajram sa tradicionalnom čestitkom Bajram šerif mubarek olsun”.”Zamislite koliki fašista mora neko da bude da mu smeta čestitka kojom se čestita Bajram i kojom mnogi naši sugrađani pravoslavci čestitaju nam Bajram?”, napisali su na Facebook stranici Medžlisa IZ Srebrenica.

Dodaju da je njegov izgovor da postavljanji baneri nisu općinski, ali da “on ne zna da su oni dotrajali i da se ne mogu više postaviti jer su od vremena bivšeg načelnika Malkića”.

“Onaj koga vrijeđaju vjerski praznici i vjerska obilježja, nije ništa drugo do mrzitelj. I dok se u Srebrenici prave nelegalni spomenici sa pravoslavnim obilježjem, zatim nelegalni višemetarski pravoslavni krstovi na starom gradu i drugim mjestima, Mladenu Grujičiću smeta bajramska čestitka. Toliko o međuetničkoj toleranciji”, naveli su iz Medžlisa.

Ističu da će Islamska zajednica banere postaviti na svoje objekte, ali će “kao institucija nastaviti borbu za svoja prava putevima reda i zakon, jer očigledno da načelnik želi da nam pošalje poruku da javni prostor nije za Bošnjake”.

“Jedan bajram smo klanjali bez struje, drugi nam ne daju da postavimo banere, s razlogom se pitamo šta je slijedeće?”, naveli su iz Medžlisa IZ Srebrenica.

Nešto kasnije su objavili novi post na Facebooku, sa fotografijama banera koji su ipak postavljeni na više objekata u Srebrenici. Kako se vidi, baneri su isti kao onaj koji je općina skinula.

“Hvala Bogu imamo naše objekte Islamske zajednice i na objekte naših ljudi u Srebrenici, pa smo postavili banere”, objavili su u tom postu.

Podsjetimo, ranije danas je po naređenju načelnika Grujičića uklonjen baner koji postavljen u centru Srebrenice. On je pojasnio da je Općina dostavila Islamskoj zajednici banere koji se postavljaju godinama i kojima se čestita Bajram, ali je IZ umjesto njih postavila svoje banere, koje je Općina potom skinula.

“Mi svake godine, kao što dolikuje, i jer želimo da čestitamo praznike svim narodima koji žive u Srebrenici, postavljamo banere sa grbom općine i sa čestitkom prilagođenom prazniku, koji ne vrijeđaju nikoga”, rekao je Grujičić za RTV Srebrenica.

No, Islamska zajednice je ove godine umjesto tih, postavila svoje banere. Razlika je u tome što na banerima koje je postavila Islamska zajednica nema loga općine.