U RS-u počelo potpisivanje peticije za odbacivanje Inzkove odluke

 U RS-u počelo potpisivanje peticije za odbacivanje Inzkove odluke

U bh. entitetu Republika Srpska počelo je potpisivanje peticije kojom je Milorad Dodik pozvao građane tog dijela BiH da ne prihvate nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

U Bosni i Hercegovini nastavljeno je javno negiranje genocida u Srebrenici, nakon što je visoki predstavnik u petak nametnuo odredbe Zakona kojima se to zabranjuje i kažnjava.

Počelo je potpisivanje peticije kojom je Milorad Dodik pozvao građane tog dijela BiH da ne prihvate nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

“Nije samo bitno da političko rukovodstvo misli jednako o odluci, bitno je da i stanovnici RS-a misle isto” istakli su iz vrha rukovodstva RS-a.

U Doboju je organizovano potpisivanje peticije kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, o čemu je odluku donio Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH. Među 200 građana koji su do tada potpisali peticiju nalazi se i Sanja Vulić (SNSD), zastupnica u Parlamentu BiH.

Vulić je poručila da se radi o podršci “opstanku Republike Srpske, a protiv svega što je nametnuto”.

“Ponosna sam danas što danas kao građanin i zastupnik imam priliku da potpišem ovu peticiju i sigurna sam da će po prvi put političko Sarajevo da vidi šta je srpsko jedinstvo”, rekla je Vulić.

Prema njenim riječima, slične aktivnosti organizovane su širom bh. entiteta Republika Srpske, između ostalih danas će biti i u Bijeljini.

Milorad Dodik, član Predsedništva BiH zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.