Turković: Ovo nije deblokada, nego samo pokušaj da se odbije ANP za NATO

 Turković: Ovo nije deblokada, nego samo pokušaj da se odbije ANP za NATO

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je prokomentarisala zasjedanje Vijeća ministara, koje nije usvojilo nijednu odluku s obzirom na to da srpski ministri nisu željeli glasati ni za jednu odluku korisnu za državu.

-Rad Vijeća ministara BiH još nije deblokiran, iako je sjednica održana, zbog čega smo morali intervenirati u dnevnom redu sjednice i spriječiti da ANP bude odbijen, kazala je Turković.

Predsjedavajući Tegeltija je povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i cijelu državu.

-Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP za NATO, koji je ranije usvojila Komisija za saradnju s NATO-om, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda.

-Morali smo to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka, zbog čega smo tražili da se ova tačka skine s dnevnog reda. Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP-a, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH, naglasila je Turković.

Istakla je da ne može dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmane građana.

-Pred nama je ozbiljan posao i nećemo biti ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast. Očigledno je da nas čeka više od 400 tačaka dnevnog reda kojima moramo pristupiti apsolutno odgovorno i ozbiljno, bez ultimatuma i bilo kakvih političkih ucjena, te donositi odluke u interesu građana, a ne po nečijem političkom diktatu, zaključuje Turković.