TRNOVO: 26 GODINA OD BRUTALNOG STRIJELJANJA ŠESTORICE SREBRENIČANA

 TRNOVO: 26 GODINA OD BRUTALNOG STRIJELJANJA ŠESTORICE SREBRENIČANA

Na ovom lokalitetu 17. jula 1995. godine pripadnici jedince Škorpioni strijeljali su šest mladića iz Srebrenice: Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18) i Jusufa Delića (25).

TRNOVO – Članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava posjetiće  danas stratište  u Trnovu gdje su pripadnici jedinice “Škorpioni” strijeljali šest mladića iz Srebrenice 1995. godine.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica Škorpioni 17. jula 1995. godine, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili strijeljajući ih s leđa. Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalnom centru Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Današnjom posjetom ovom stratištu zvanično se završava 26. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.