Tiha okupacija Bosne preko jedinstvenog obrazovnog sistema RS i Srbije

 Tiha okupacija Bosne preko jedinstvenog obrazovnog sistema RS i Srbije

Jučer je održana zajednička sjednica vlada bh. entitta RS i Srbije na kojoj je najavljena realizacija nekoliko projekata, između ostalog i razvoj identičnih školskih udžbenika za Srbiju i RS, što je prošlo potpuno neopaženo ili bolje rečeno, bez ikakve ozbiljne reakcije vodećih državnih političara.

Ovo najbolje i sada već otvoreno pokazuje stvarnu politiku Srbije spram Bosne i Hercegovine, koja je suprotna svemu onom za šta se deklarativno zalažu. Ta politika podrazumijeva da se kroz sve segmente društva, uzurpira teritorija Bosne i Hercegovine i integriše kao dio Srbije, zloupotrebljavajući mehanizam “specijalnih veza” i koristeći ga za tiho urušavanje države Bosne i Hercegovine.

Integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ionako u potpunosti pravoslavizirani obrazovni proces u bh. entitetu RS biće dodatno posrbljen i dodatno će širiti ideologiju koja će isključivati Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu iz obrazovnog procesa u ovom entitetu.

Jedinstven obrazovni sistem RS i Srbije ima za cilj širenje ideologije jedinstvenog srpskog svijeta i stvaranje osjećaja kod mladih ljudi, kroz obrazovni proces, o jedinstvenom srpskom svijetu radi dugoročne podrške secesionističkoj politici bh. entiteta RS i ujedinjenju sa Srbijom u budućnosti. Posljedice ovakvog obrazovnog procesa u budućnosti biće radikalizacija društva u bh. entitetu RS što će uzrokovati ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom regionu.

Ništa nije bolja situacija ni u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno onim kantonima sa hrvatskom većinom, gdje se uči po hrvatskom nastavnom planu i programu, a u nekima po bosanskom, odnosno školama poznatim kao “dvije škole pod jednim krovom”.

Zajednička odlika usmjerenih aktivnosti kantona sa hrvatskom većinom  i entiteta RS je da ne dozvoljavaju korištenje termina bosanski jezik, kao jezika kojim govore Bošnjaci i drugi narodi, već isključivo “bošnjački jezik”.

Jasno je da ovakve aktivnosti dugoročno imaju samo jedan cilj, a to je podjela Bosne i Hercegovine i pripajanje njenih dijelova susjednim državama.