Tegeltija zakazao novu sjednicu Vijeća ministara: Deblokada rada ili novi igrokaz?

 Tegeltija zakazao novu sjednicu Vijeća ministara: Deblokada rada ili novi igrokaz?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija za sutra je zakazao 44. sjednicu s početkom u 12 sati.

Nakon tri mjeseca pauze, u međuvremenu uz dvije telefonske sjednice zbog privremenog finansiranja i zaključivanja ugovora za vakcine s Johnson & Johnsonom, prošle sedmice ministri iz SNSD-a su prekinuli bojkot dolazaka na sjednice Vijeća ministara BiH.

Oni su odlučili da na kraju ipak prekrše zaključke iz Narodne skupštine RS-a i dođu na sjednicu, ali zapravo su se odlučili na novi politički igrokaz, što je potvrdio i predsjedavajući Zoran Tegeltija.

On je kazao da će s ministrima iz RS-a učestvovati u radu Vijeća ministara i donositi samo one odluke koje se tiču zaštite zdravlja građana RS-a, kao i one koje mogu da ugroze finansijsku i materijalnu poziciju ljudi zaposlenih u institucijama BiH. Za sve ostale, kaže, glasat će protiv.

Opozicija iz RS-a naročito je kritikovala potez Zorana Tegeltije te su naglasili da je zakazivanje sjednice jasan znak da je SNSD postigao određenu nagodbu.

S obzirom na to da na sjednici koja je održana prošle sedmice, a riječ je o 43. redovnoj koja je odgođena u julu, nije usvojena nijedna odluka, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je kazala da rad Vijeća ministara BiH još nije deblokiran, iako je sjednica održana.

– Bojim se da je sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP za NATO, koji je ranije usvojila Komisija za saradnju s NATO-om, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda. Morali smo to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka, zbog čega smo tražili da se ova tačka skine s dnevnog reda.

Nema nikakvog opravdanog razloga, zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP-a, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH, rekla je.

Evropski i američki zvaničnici jasno su pozvali sve u BiH da prekinu blokade u funkcionisanju državnih institucija.

Ono što je sigurno jeste da se političari iz RS-a, uz svojevrsne akrobacije, polako vraćaju radu u institucijama BiH.

Od tvrdokornih stavova da više neće učestvovati, Dodik je redovan na sjednicama Predsjedništva BiH, ministri su počeli dolaziti na sjednice, a parlamentarci su prošlu sjednicu sjeli u svoje klupe zbog inicijative za smjenu ministra odbrane Sifeta Podžića. Još samo da počnu i raditi.