TAJNI PLAN MILORADA DODIKA: Da li je ovo stvarni razlog Orbanovog dolaska u BiH?

 TAJNI PLAN MILORADA DODIKA: Da li je ovo stvarni razlog Orbanovog dolaska u BiH?

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban, sastao se u Banjaluci sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Posjeta je uslijedila samo dva dana nakon sastanka Orbana sa Christianom Schmidtom.

Mađarski premijer Viktor Orban i ministar vanjskih poslova ove zemlje Peter Sijarto, doputovali su u Banjaluku, na sastanak sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, i rukovodstvom Republike Srpske. U Klašnicama kod Banjaluke održan je sastanak i radni ručak a Dodik je tokom sastanka rekao da Republika Srpska i Mađarska imaju odličnu saradnju.

-Zahvalni smo za razumijevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvijek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje, istakao je Dodik tokom radnog ručka.

Međutim, posjeta nije održana na državnom nivou, već je najavljena kao poluprivatna, pa se ona i tumači na različite načine. Premijer Mađarske, sastao se prije dva dana u Budimskom dvoru sa Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu. Kako je tada saopšteno iz Orbanovig kabineta, njih dvojica su „razmatrali situaciju u regionu i na Balkanu“.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, kaže da je moguće da je Orban došao u Banjaluku, kako bi bio neka vrsta posrednika, piše DW.

Teško mi je komentarisati jer su vijesti sa sastanka šture. Moguće je da Orban igra neku ulogu nekog ko posreduje između Schmidta i Dodika. Ali ne očekujem nikakve spektakularne rezultate“, kaže Ivanić, ističući da nije dobro što sastanak nije održan kroz zvanične institucije.

-Efekte ćemo vidjeti za koji dan. Ako Dodik nastavi da ide u pravcu dalje radikalizacije, onda je dobio neku vrstu podrške od Orbana. A ako počne da se smiruje, onda je čak i od onoga od koga je imao podršku, dobio upozorenje, kaže Ivanić.

Politički analitičar iz Banjaluke, Miloš Šojala, posjetu Orbana i Sjarta, ne svodi na političke kalkulacije. Smatra da se radi o proširenju političke saradnje a posjeta se, naglašava, poklapa sa dešavanjima u Vijeću sigurnosti i cijele priče oko OHR-a u BiH.

-To se ne tiče direktno RS i njene pozicije ali izbacivanjem visokog predstavnika iz političke igre u BiH, na neki način znači novu eru. To (posjeta Orbana), opet liči na ono vrijeme kada su u Banjaluku dolazili visoki zvaničnici, poput Klausa Kinkela, Madelaine Albright ili ruskog Primakova. I čini mi se da Orban sada otvara to novo poglavlje ovim posjetama, kaže Šolaja.

Viktor Orban je u uzvratnoj posjeti, ovoga puta srpskom članu Predsjedništva BiH, nakon što je Dodik prije nekoliko mjeseci učestvovao na Demografskom samitu u Mađarskoj, na poziv Orbana. Na samitu su pored Dodika, bili i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, premijer Slovenije, Janez Janša, te bivši prvi zamjenik Donalda Trumpa, Mike Pence.