Sutra sastanak: Da li će Schmidt tihom diplomatijom “slomiti” srpski bojkot državnih institucija?

 Sutra sastanak: Da li će Schmidt tihom diplomatijom “slomiti” srpski bojkot državnih institucija?

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, potvrdio je na današnjoj press konferenciji da će sutra održati sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Očekuje se da će Vučić i Schmidt na sutrašnjem sastanku razgovarati o političkoj situaciji u BiH, a medijska saznanja govore o tome da je najveći razlog Schmidtovog odlaska u Beograd bojkot državnih institucija od strane srpskih političkih predstavnika u našoj zemlji.

Vučić je na današnjoj konferenciji za medije kazao kako će se sutra sastati sa Schmidtom, ali i najavio novi sastanak sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom.

Sastanak Vučića i Dodika planiran je u nedjelju.

– Već u nedjelju ću imati razgovor s Dodikom i zbog sutrašnjeg susreta sa Schmidtom i zbog svih drugih stvari, rekao je Vučić.

Na ovaj način, čini se da je jasno kako će glavna tema sutrašnjeg sastanka između Schmidta i Vučića biti odnos srpskih predstavnika prema bh. državnim institucijama.

S obzirom da je srbijanski predsjednik već ranije iznio svoj stav kako će razgovarati sa Schmidtom, postoji velika mogućnost da će Schmidt svojom tihom diplomatijom pokušati “slomiti” bojkot srpskih predstavnika u BiH.

U prilog tome svakako ide i Vučićeva potvrda sastanka sa Dodikom, koji će biti održan svega nekoliko dana nakon sastanka sa Schmidtom.

Na taj način, Vučić bio mogao uticati na Dodikovu promjenu mišljenja kada je u pitanju saradnja sa Schmidtom, ali i kada je riječ o blokadi državnih institucija.

Da li će to tako biti i kako bi na to reagovala opozicija u Republici Srpskoj biće poznato u narednom periodu.

Oslobođenje