SUDIJA BRANKO PERIĆ, DIREKTNO: “To više nije politika nego su to akti RUŠENJA ustavnog poretka.

 SUDIJA BRANKO PERIĆ, DIREKTNO: “To više nije politika nego su to akti RUŠENJA ustavnog poretka.

Nekoliko predstavnika pravosudnih organa Bosne i Hercegovine bilo na konsultacijama u Banjoj Luci, dva dana prije jučerašnjeg obraćanja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, saznaje N1 iz pouzdanih izvora.

Dodik je jučer određenom broju ambasadora evropskih zemalja, kako je rekao, ponovio svoje ranije najave i znane zahtjeve kada je riječ o samostalnosti RS te povlačenju saglasnosti ovog entiteta kada je riječ o pravosuđu BiH, VSTV, Oružanim snagama BiH, fiskalnom sistema i uspostavljanju direkcije za indirektne poreze, navodi N1.

-Daću državnim sudijama i tužiocima rok. Ako to ne učinimo, poduzet ćemo aktivnosti, rekao je novinarima jučer Dodik.

Da li Sud BiH opstaje, odlaze li sudije i gdje?

Dodikove najave kako će državne sudije i tužioci iz Republike Srpske napustiti državne pravosudne institucije za N1 komentarisao je dugogodišnji sudija Suda BiH Branko Perić.

Na pitanje ostaje li u Sudu BiH, Perić je rekao:
-Ja nisam čovjek avantura nego razuma i zakona. Nikakvo odmetništvo me ne interesuje!

-Mene niko nije kontaktirao. To je besmislica koja nije dostojna komentara. Ako je to Dodik ozbiljno mislio, onda je duboko zagazio u teški kriminal. To više nije politika nego su to akti rušenja ustavnog poretka. Sud i Tužilastvo BiH su dio pravosudnog poretka koji postoji 20 godina, komentarisio je sudija Branko Perić najave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Pravosudni sistem treba zaustaviti ovo političko nasilje

Na novinarsko pitanje, šta može uslijediti, Perić odgovara:

-On (sistem, op.a.) se ne može mijenjati političkim odlukama nego samo zakonom propisanim procedurama. Ne vjerujem da bi se neko od sudija i tužilaca priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona, istakao je sudija Perić.

(N1)