STJEPAN MESIĆ O SASTANKU SA IZETBEGOVIĆEM I MILANOVIĆEM: “Spomenute su i “poruke iz Beograda o ‘srpskom svetu’; Ne može Dodik odlaziti u Beograd…”

 STJEPAN MESIĆ O SASTANKU SA IZETBEGOVIĆEM I MILANOVIĆEM: “Spomenute su i “poruke iz Beograda o ‘srpskom svetu’; Ne može Dodik odlaziti u Beograd…”

Susret predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića 29. septembra u Zagrebu organizirao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Učinio je to, kako je izjavio za tacno.net, jer želi “da se obnove razgovori, da se snize tenije i da se traži strategija kako uspostaviti bolje odnose”.

Mesić je, ekskluzivno za tacno.net, objasnio kako je organizirao taj sastanak.

-Dogovorio sam s Izetbegovićem da dođe u Zagreb i da se nas dvojica nađemo, i rekao mu da bih Milanoviću mogao predložiti da se nađemo sva trojica. Izetbegović se složio, pa sam nazvao Milanovića, koji se također složio i rekao da se možemo naći u vili Weiss, u sklopu rezidencije hrvatskog predsjednika na Pantovčaku u Zagrebu.

Na sastanku je sudjelovao i predstojnik predsjednikova ureda Orsat Miljenić, a razgovor je protekao u prijateljskoj atmosferi. Bili smo dosta slični u stavovima, premda svatko ima svoj stil i svoj mišljenje o mnogim temama”, prepričao je Mesić.

Uvjeren je, kaže, da su razgovor i suradnja jedini način rješavanja problema. “Treba obnoviti razgovore, sniziti tenzije i napraviti strategiju uspostave boljih odnosa. Ako se samo kritizira i kritički nastupa u svim državama regije, to ničemu ne vodi. Treba nam strategija kako da se regija vrati u mirnodopsko stanje”, poručuje Mesić.

Sastanak Milanovića i Izetbegovića u Zagrebu nije rezultirao konkretnim dogovorom kako to postići, kao ni kada će razgovori biti nastavljeni, kazao je Mesić, ali je dodao kako bi “bilo dobro da se i drugi nalaze na ovaj način i razgovaraju o što boljoj suradnji”.

-Sve države regije uvelike su kompatibilne, posebno u gospodarstvu.
Mogli bi obnoviti suradnju i zajedno nastupati na inozemnim tržištima, jer su dobri temelji za to postavljeni još dok smo bili u zajedničkoj državi, zagovara Mesić suradnju za kakvu se zauzimao još dok je bio hrvatski predsjednik.

Mesić za tacno.net kaže da je s Izetbegovićem i Milanovićem te šefom njegova ureda Orsatom Miljenićem razgovarao o mogućnosti suradnje Hrvatske i BiH, ali i o stanju u regiji. “Na prostoru bivše Jugoslavije sada je napeto i opterećujuće stanje, naročito u odnosima Srbije s Crnom Gorom i Kosovom.

Postoji i stav službenog Beograda, koji Milorada Dodika uporno prima kao predstavnika Srba iz BiH. Ali, ja sam rekao svoj stav: Dodik nije predstavnik Srba, niti to može biti, kao što ni Šefik Džaferović ne predstavlja Bošnjake, niti Željko Komšić Hrvate. Oni su članovi Predsjedništva BiH, trijumvirat, i predstavljaju BiH. To je moj stav, i ja sam ga na sastanku iznio”, kaže Mesić.

O tome, međutim, nije bilo detaljnijih razgovora, “ali ja sam konstatirao svoje mišljenje”, kaže Mesić.

“Ne može Dodik odlaziti u Beograd i ondje predstavljati Srbe i Republiku Srpsku, jer on nije njihov predstavnik. Zna se zakon: iz hrvatskog i bošnjačkog korpusa u Federaciji bira se po jedan član u Predsjedništvo BiH, ali za njih glasaju svi iz BiH. U RS bira se jedan u Predsjedništvo, ali i za njega glasaju svi.

Članovi Predsjedništva BiH ne predstavljaju narode, nego cijelu državu, sve njezine građane. Problem je u tome što je RS dobrim dijelom etnički očišćena, pa tamo ima malo Hrvata Posavljaka, jer su im sela spaljena, a malo je i Bošnjaka. Ipak, ima ih, i treba postaviti pitanje zašto im se ne obnavljaju kuće, i zašto ih nitko ne zove da se vrate. O tome nismo posebno govorili, ali ja sam to kazao”, prepričao je Mesić.

Na sastanku su spomenute i “poruke iz Beograda o ‘srpskom svetu’”, kaže. “Svi znamo što to znači, kao što svi znamo što znači uplitanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u poslove Crne Gore. Ja sam rekao: ako službeni Beograd prihvaća taj ‘srpski svet’, onda ne treba čuditi što se sada preko vjere – jer nijednim drugim sredstvom nije uspjelo – pokušava Crnu Goru privoljeti da se priključi Srbiji. U taj pokušaj sada je uključena i SPC”, kaže Mesić.

Sastanak Milanovića i Izetbegovića u Zagreb nije rezultirao konkretnim dogovorom, priznaje Mesić. “Ali, bitno je smanjiti tenzije. Rekli smo da je to važno: u cijeloj regiji sniziti tenzije, da se što više surađuje i šalju poruke o suradnji i sa svima drugima.

Suradnjom svih država na prostoru bivše Jugoslavije moramo spriječiti da se razara bilo koja zemlja, a to se posebno odnosi i na Crnu Goru i na BiH”, poručio je za bivši hrvatski predsjednik za Tačno.net.