Stižu reakcije iz Crne Gore na istup Stanivukovića: Od MUP-a traže da mu ponovo zabrane ulazak u Crnu Goru

 Stižu reakcije iz Crne Gore na istup Stanivukovića: Od MUP-a traže da mu ponovo zabrane ulazak u Crnu Goru

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković svoj boravak u Crnoj Gori okončao je posjetom prosrpskom političaru Vladislavu Dajkoviću i njegovom timu u Podgorici, prenose tamošnji mediji.

Dajković je javnosti u regiji poznat kao žestok protivnik Mila Đukanovića, potpisnik podrške predsjedniku Srbije Aleksandru Vučić i redovni gost TV Hepi Milomira Marića, televizije poznate po negiranju genocida i logora tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Ponosan sam kada vidim da našu ideju i borbu podržavaju građani mnogih gradova širom regiona, a posebno u našoj bratskoj Crnoj Gori. Lijepo je bilo biti večeras u Podgorici i družiti se sa našim narodom, uz domaćinski doček uz so i pogaču”, rekao je Stanivuković.

Dajković je uzvratio da “nije mala stvar kad vam u goste dođe gradonačelnik najvećeg grada bratske Republike Srpske i jedan od najomiljenijih mladih političara regiona”.

“Draško nam je pokazao kako se bori za svoj rodni grad i što se mene tiče, Crna Gora će uvijek biti njegova kuća. Znam da je august mjesec odmora, ali moj tim i ja smo već sad spremni da se borimo za slobodu našeg grada. Vjerujem da ćemo u najskorijem periodu znati u kom obliku ćemo se pojaviti na izborima. Nemamo vremena za gubljenje. Bilo kako bilo: Spremni smo za pobjedu”, zaključio je Dajković.

U duhu Milorada Dodika i njegovog ovomjesečnog govora mržnje o Bošnjacima, valjda ponesen atmosferom, Stanivuković je u Podgorici iznio skandalozne kvalifikacije o Crnogorcima:

“Crnogorac kao nacija, ja mislim da je to izmišljeno…”, rekao je Stanivuković.

Stižu oštre reakcije, među onima koji su reagirali je i Predrag Bošković, bivši ministar odbrane Crne Gore i zastupnik Đukanovićevog DPS-a u Skupštini Crne Gore, koji je podijelio video s obraćanjem gradonačelnika Banje Luke.

“Projekt “srpskog sveta” u izvođenju mlađih generacija na djelu. Nijesu zapamtili projekt “velike Srbije” kako se završio jer su još bili u pelenama. Bojim se da će tu nenaučenu lekciju politički skupo platiti”, napisao je Bošković na Twitteru.

Skandalozno obraćanje Stanivukovića, koji je poznat i kao negator genocida u Srebrenici, izazvalo je i druge reakcije.

Pozivamo ministra Sergeja Sekulovića da Ministarstvo unutrašnjih poslova zabrani ulazak u Crnu Goru građaninu Bosne i Hercegovine Drašku Stanivukoviću zbog njegove izjave da su Crnogorci izmišljena nacija – saopštio je predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović.

Ovakav stav bosanskog političara je, ističe uvredljiv za građane naše države koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i samim tim zaslužuje sankciju za onog koji ga je iznio.

– Pretpostavljamo da je kojim slučajem porodična firma Stanivukovića u Crnoj Gori dobila biznis za prodaju telefonskih dopuna sigurno bi ovaj mladi političar o Crnogorcima pričao u superlativu. Gest Draška Stanivukovića je još jedna sramna poruka koja dolazi od političara koji su bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ukoliko ministar Sekulović ne uvaži našu inicijativu to će značiće da i sam podržava izjavu Stanivukovića – navedeno je u saopštenju.

Evidentno je da će, kako ja napisano, „mladi bosanski političar koji je svoju posjetu Crnoj Gori pored druženja sa beogradskim starletama iskoristio za slanje šovinističkih poruka ostati na dometima koji ne prevazilaze lokalni nivo bavljenja politikom“.

– Ispostavilo se da je odluka o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Drašku Stanivukoviću bila pogrešna u šta smo svi imali priliku da se uvjerimo – zaključio je Damjanović.