Stiglo naređenje iz Vlade RS: Hitno prekinuti svako učešće na nivou BiH… Od fakulteta do ministarstava

 Stiglo naređenje iz Vlade RS: Hitno prekinuti svako učešće na nivou BiH… Od fakulteta do ministarstava

Vlada Republike Srpske je naredila predstavnicima svih ministarstava i entitetskih ustanova i institucija da hitno prekinu učešće u sastancima, komisijama, radnim tijelima koji su organizovani na nivou BiH.

Kako su obrazložili u svom dopisu poslatom iz sekretarijata Vlade prvo u ministarstva, a zatim proslijeđena dalje drugim ustanovama i institucijama, za ovaj potez su se odlučili zbog nedavno donesene odluke na sastanku lidera političkih partija u Republici Srpskoj.

„U skladu sa zaključcima lidera političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, a koji se odnose na neučešće u radu srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH u narednom periodu nećemo učestvovati u zajedničkim sastancima, komisijama, radnim tijelima i sl. koji su organizovani na nivou BiH“, navodi se u dopisu koji je u posjedu BUKA portala, a koji je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo proslijedilo univerzitetima u RS.

Kako smo saznali u ovom ministarstvu, oni su dopis dobili iz generalnog sekretarijata, koju su proslijedili ustanovama koje su u njihovim resorima.

Ovakva naredba već je stvorila zbunjenost među radnicima u ministarstvima i institucijama. Npr., na Univerzitetu u Banjoj Luci, profesori koji su upoznati sa ovom odlukom i koji su dobili obavještenje kažu da ne znaju da li sve ovo znači obustavi svih projekata koji se rade na nivou BiH i u saradnji sa drugim institucijama sa državnog nivoa, jer ako je tako, došlo bi do ogromnih problema za studente koji su na razmjenama, bili bi ugroženi razni istraživački projekti, neučni radovi i slično.

Pored toga, nejasno je kako je moglo doći do izdavanja ovakve odluke ako je u zaključku sa sastanka lidera političkih partija u RS, na koji se pozivaju u ovoj naredbi, jasno definisano da se neučešće u radu na nivozu BiH odbnosi samo na Predsjendištvo, Savjet ministara i Parlementarnu skupštinu BiH.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kao jedan od lidera koji je prisustvovao pomenutom sastanku kaže za BUKU da ne zna po kom osnovu je došlo do ovakve naredbe. Kako on tvrdi, na sastanku je dogovoreno tačno ko neće učestvovati u radu institucija na nivou BiH.
„To je toliko jasno da mi možemo imenima reći na koga se to odnosi. To su Dodik (Milorad), kao član Predsjedništva, Tegeltija (Zoran), Mitrović (Vojin), Košarac (Staša) i Lučić (Miloš) iz Savjeta ministara, kao i njihovi zamjenici, te mi kao poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini. Sve je jasno i ne znam otkud sad da neko iz Vlade, nekog ministarstva u RS ili fakulteta ne treba da učestvuje u nekim sastancima na nivou BiH“, rekao je Borenović.

I predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić nam je potvrdio da se odbijanje učešća u radu na nivou BiH odnosi samo na tri institucije, odnosno predstavnike RS u njima.
„Čak i tu smo ostavili mogućnost odstupanja u slučaju da je u interesu RS da se neki sastnak ili sjednica održi“, rekao je Stevandić.

Izvor: BUKA