ŠTA JE S BOJKOTOM INSTITUCIJA BiH: Ministri Dodikovog SNSD-a na sastanku sa delegacijom Turske

 ŠTA JE S BOJKOTOM INSTITUCIJA BiH: Ministri Dodikovog SNSD-a na sastanku sa delegacijom Turske

Sastanak delegacija Turske i Bosne i Hercegovine u zgradi Predsjedništva BiH održan je danas nakon što su se sa Recepom Tayyipom Erdoganom sastali članovi Predsjedništva BiH.

Na sastanku delegacija dvije zemlje, osim predsjednika Turske i članova Predsjedništva BiH, prisustvovali su i SNSD-ovi ministri u Vijeću ministara BiH.

Sastanku je prisustvovao Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, te Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Činjenica da su SNSD-ovi ministri prisustvovali današnjem sastanku govori da se priča o bojkotu srpskih političkih predstavnika u državnim institucijama raspala, a kako će na to reagovati opozicione stranke i lider iz RS-a, ostaje da se vidi.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon večerašnjeg sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kazao je da Dejtonski mirovni sporazum gotovo više ne postoji.

Dodik je rekao kako je ovaj sporazum “uništen intervencijama međunarodne zajednice”.

“Mora doći do novog dogovora. I disolucija je neko rješenje, ali se ja zalažem za sve da do toga ne dođe”, poručio je Milorad Dodik.

Bivši ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji je potpredsjednik Partije demokratskog progresa, izjavio je kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik današnjim prisustvom sastanku sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Crnadak je istakao da su zaključci entitetskog parlamenta veoma precizni i jasno kažu da će predstavnici iz RS-a u radu državnih institucija učestvovati samo kada treba da spriječe donošenje neke odluke štetne po taj entitet u BiH.

Prema njegovim rečima, ovdje to nije slučaj.

“Dodik će danas prekršiti zajednički stav srpskih stranaka u Narodnoj skupštini i poslije današnjeg odlaska u Predsjedništvo BiH Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će biti stranka koja je odustala od zaključaka lidera stranaka sa sastanka od 26. jula, kao i od zaključaka Narodne skupštine”, rekao je Crnadak.

Naglasio je da Dodik to nije učinio uz bilo kakvu saglasnost opozicije, već je opozicionim partijama samo saopštio svoju odluku.

“On na to ima pravo, kao što ima i obavezu da snosi odgovornost za svoje odluke, bez skrivanja iza opozicije”, rekao je Crnadak.