Sramotno: Srpska radikalna stranka traži kazne za ljude koji kažu da se u Srebrenici dogodio genocid

 Sramotno: Srpska radikalna stranka traži kazne za ljude koji kažu da se u Srebrenici dogodio genocid

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je jučer izmjene Krivičnog zakonika kako bi postala kažnjiva tvrdnja da se u Srebrenici 1995. godine desio genocid.

Kako se navodi u saopštenju, u Skupštini Srbije poslanici Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina podnijeli su prijedlog rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici a prije nekoliko godina sličan prijedlog potpisali su i “Marinika Tepić i dva aktuelna pomoćnika ministra u kabinetu Gordane Čomić”.

“Ove opasne antisrpske pojave moraju se sasjeći u korijenu i zato SRS Vladi Srbije ponavlјa zahtjev da skupštini hitno predloži dopunu Krivičnog zakonika, da se javna tvrdnja da se u Srebrenici desio genocid inkriminiše kao krivično djelo i da se kažnjava kaznom od dvadeset godina zatvora”, navodi ta stranka.

Inače, Vjerica Radeta i Petar Jojić, čije izručenje zahtjeva Mehanizam za krivične sudove u Hagu zbog nepoštovanja Haškog tribunala, i dalje su istaknuti članovi opozicione Srpske radikalne stranke (SRS).

Radeta je potpredsjednica stranke, a Jojić je odbornik SRS-a u Skupštini grada Pančeva, vojvođanskog grada nadomak Beograda.

Radeta i Jojić su do nedavno bili poslanici u Skupštini Srbije, prije nego što je Srpska radikalna stranka na junskim parlamentarnim izborima izgubila status parlamentarne stranke.

Po profesiji su pravnici i oboje su penzioneri. Jojić je, prema podacima Advokatske komore Vojvodine gde je upisan u imenik advokata, i dalje aktivan kao advokat iz Pančeva.