Služenje kazne u Britaniji! Sa razlogom strahujemo za Radovanov život

 Služenje kazne u Britaniji! Sa razlogom strahujemo za Radovanov život

Apsolutno i sa razlogom strahujemo za Radovanov život nakon vijesti da ga prebacuju u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne zatvora.

Poražavajuće je za ljudska prava i za pravo uopšte da postoji tolka želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i žestoke životne opasnosti, kaže za Novosti Sonja Karadžić Jovičević kćerka Radovana Karadžića.

“Imam razumne osnovne da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje davno stigao i da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovako najgore rješenje po Radovana”, ističe Karadžić-Jovičević. Ona ističe da joj je potpuno neshvatljivo da Savjet bezbjednosti kao osnivač Haškog tribunala dopušta da jedan čovjek krši pravilo koja je Savjet bezbjednosti uspostavio zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što je bliže porodice.

“Što se nas porodice tiče ovo je znatno otežana Radovanova životna situacija. Apsolutno mu je ugrožen život, a nama porodici je otežan bilo kakva mogućnost da ga posjećujemo i zbog viza i svih drugih okolnosti.

Potpuno je urađeno sve suprotno uspostavljenoj praksi Savjeta bezbjednosti a da vam ne govorim i da postoji želja da bude u samici ili da 24 sata konstantno ugrožen. Ovo je svjesna priprema ubistva Radovana sa predumišljajem”, ističe Sonja Karadžić Jovičević i dodaje da predsjednik suda u Hagu ni jednom Srbinu zatvoreniku ma u kojem kazamatu bio nije dozvolio institut smanjenja kazne ili puštanja na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

“Veliki postotak muslimana među zatvorskom populacijom”

Karadžićev advokat Piter Robinson rekao je da je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Agijus donio odluku da prvi predsjednik Sprske kaznu odsluži u Britaniji uprkos njihovim protivljenjima.

“Protiv smo toga zbog onoga što se desilo generalu Krstiću u Britaniji i poteškoćama sa kojima se suočio liberijski predsjednik Čarls Tejlor. Uz veliki postotak muslimana među zatvorskom populacijom, Karadžićev život biće u opasnosti i da bi bio bezbjedan moraće da bude u samici”, rekao je Robinson, prenosi “Gardijan”.

b-l portal