SNSD-ov odbornik i direktor objasnio kako su Srbi dobili izbore u Srebrenici

 SNSD-ov odbornik i direktor objasnio kako su Srbi dobili izbore u Srebrenici

U svom nedavnom saopštenju za medije političar iz SNSD Dragić Glišić, odbornik u skupštini opštine Srebrenica i direktor Centra za socijalni rad objasnio je kako su Srbi dobili izbore u Srebrenici. Njegovo saopštenje glasi:

“Dragi građani Srebrenice i svi vi kojima je stalo do ovog grada i političke borbe za njegove građane, mislio sam da se ne oglašavam nakon izbora jer to je samo imalo smisla prije izborne bitke. Ipak, nije rijetkost da se posle izvojevanih bitki pojave generali i likovi sa naknadnim pameću nametnuli kako bi nezasluženo prigrabili kolače vlasti i interesa koji im ne pripada.

Bošnjaci koji su imali većinu u Srebrenici izgubili su političku bitku, odnosno skupštinsku većinu i poziciju Načelnika onda kada smo SNSD i ja, kao deo rukovodećeg tima, krenuli u projekat povratka raseljenih Srebreničkih Srba i vađenje i obnavljanje ličnih dokumenata istim.

Taj proces traje od 2008 do danas da bi u konačnici broj Srba na biračkom spisku bio preko 2000 više.  Samo u protekloj godini izvadili smo ili obnovili oko 1000 ličnih karti koje su bile presudne za izbornu pobjedu jer 1/2 stanovništva kako Srba tako i Bošnjaka ne živi na području općine Srebrenica. U Srebrenici sa Bratuncem za SO Srebrenica glasa samo 1/3 od ukupnog broja izašlih Srba na glasanje.

Pored  toga smo za mjesec ipo dana od 1 oktobra do 15. novembra uspjeli da izvadimo još 400 ličnih karata kojima je osporeno biračko pravo. Ovaj posao i politička borba nisu ni malo laki a ni jeftini kako u organizacionom tako i u motivirajućem faktoru kako bi se stvorili uslovi da Srbi zadrže političku vlast u Srebrenici.

Isti proces vodila je Bošnjačka strana u saradnji sa Islamskom zajednicom gdje je uspjela da prijavi oko 400 Bošnjaka iz Federacije Bosne i Hercegovine a što je bilo nedovoljno.

Dio ekipe koja danas Srbuje okupljena oko crkve i Despotovine prema informacijama iz cipsa je uspjela da iz Bratunca prijavi u Srebrenici samo 37 osoba  i to je njihova uloga i udeo u izbornoj pobjedi i aktivnostima u dva kruga ponovljenih izbora.

Ne ulazim u rezultate drugih kandidata koji su daleko iza mene po svojim glasovima i udjelu u izbornoj pobjedi sam u oba kruga doneo preko 1000 glasova čime sam dobio legitimitet i povjerenje građana četvrti put da zastupam njihove interese u ovoj opštini.

Politika koja se provodi u portama, kafanama, pod šatrama, pred zadružnim prodavnicama, facebook stranicama i populističkim portalima nije mjesto ni mjerodavno mjerilo koja će usmjeravati odluke koje trebaju donositi legalno izabrani predstavnici na izborima. Naravno, time mislim i na ′′ fejsbuk partiote ′′ koji priželjkuju i  treći krug izbora kako bi mogli i po treći put izvaćarili i ovajdili se od kandidate ucenjujući  i naplaćujući višestruko svoj glas zaklinjući se u svoje patriotske namjere „u borbi za Srpskog Načelnika“

Često slušam Bošnjačke predstavnike da Srpsko često spominjanje Nasera Orića, kojeg ni sami tj mnogi medju njima ni u blizu ne smatraju tolikim borcem, Srbi o njemu prave mit kao o nekom bitnom  i važnom svakodnevno ga spominjuci  iako ih je izdao svoje kako oni kažu  i pobjegao pred pad Srebrenice.

Isto tako i danas priča o bivšem načelniku Ćamilu Durakoviću, ništa preterano bitnim, koji me je rušio više nego ikoga u predizbornim aktivnostima, otimao biračke odbore, a kojem sam parirao rame uz rame u svim televizijskim duelima sa nacionalnim frekvencijama BiH i Srbije, nije uspeo smanjiti moj lični broj glasova niti pobijediti Mladena Grujičića koji je imao nedostižan broj glasova na biračkim spiskovima kako prvi  tako i drugi put.

Predsjednik skupštine, tj. Ćamil Duraković je samo jedan od 21 odbornika od kojih su 15 Srbi, a za punovažne odluke potrebno je 11. Dnevni red za skupštinske odluke predlaže Načelnik i većina na skupštinskom kolegijumu gdje predstavnici  Srba imaju 2/3 članova. Načelnik  kao nosilac izvršne vlasti preko 60 % odluka donosi sam. U proteklih četiri godine na svom načelničkom kolegijumu po pitanju odlučivanja i izvještavanja skoro nikada nije konsultovao predsjednika  skupšti pa ne vidim potrebu ni namjeru da će to učiniti ni u buduće.

Toliko galame od strane onih koji su najmanje doprinijeli pobjedi a za rad ličnih promocija nakon briljantne pobjede Srba u dva izborna ciklusa i priznanja poraza od strane Bošnjačkih predstavnika ulaskom u vlast, ne vidim uopšte svrhu, sem namjeru da se nametnu i zauzmu bolju pol poloziciju prema budžetu i funkcijama koje ova pobjeda omogućava. Oni drugi sa viših nivoa komentarišu Srebrenicu smatram da krecu u predizbornu kampanju za izbore 2022. godine i njih mogu i da razumem.

Slušam i čitam izjave ′′ kako je neko nekom nešto rekao ili odbrusio protiv Camila ′′ pa ću  koliko  ovih dana tražiti  da se objavi tonski snimak sa skupštine da čujete taj muk i tišinu ama baš svih koji su jedva došli do mandata i koji su strepeli kao grlice da li će proći će biti izbor predsjednika SO-a ma ko on bio jer su svjesni posljedica-raspuštanje skupštine i ponovljanje izbora.

I vrapci na grani znaju kako su neki došli do mandata  i prvi i drugi krug izbora i da treba da zahvale samo Ćamilu jedni što su izbore ponovili  a drugi što je pozvao na bojkot inače bi od kuće slušali prenos skupstine na Radio Srebrenica. Ako iko ima da kuka na Ćamila na njegove poteze, to su predstavnici Bošnjaka koji su mu dali najveći broj glasova kao i svi oni koji su ga poslušali i bojkotovali pa sad imaju tri odbornika manje i nakon svega toga u tri kruga pregovora svi ga jednoglasno kandidovali na poziciju predsjednika SO. Možda je on  za njihova mjerila odličan, ali nama nebitan jer je na nama je da se Načelnik sa širokim ovlastima i komotnom skupštinskom većinom okruži kvalitetnijim timom nego što je Ćamil i da nam on nije nikakav izgovor za propuštene prilike i šanse.

Konstituisanjem vlasti u Srebrenici samo su potvrdili da je CIK nepravedno doneo odluku kao i apelaciono odelenje Suda BiH i to je još jedna od nasih pobjeda i zato dajte da se radujemo i slavimo ali na kratko jer puno je posla koji nas čeka da odradimo i  što smo zacrtali u četverogodišnjem planu a ne dangubimo  i bavimo se sami sobom.

Sa Bošnjačkim predstavnicima u vlasti naći tačku dodira i zajedničkih interesa za razvoj opštine Srebrenica zbog njenih građana koji su sposobni da prevaziđu lične sujete i obezbjede boljitak u naredne četiri godine. Previše je propuštenih šansi sa obe strane pa pozivam sve one koji dobro misle ovoj opštini da nas prestanu trovati i zavađati tražeći šta možemo uraditi ′′protiv njih ′′ sve dok god šta uraditi ′′ za nas ′′ u tom smjeru nas usmjeravajte i dajite ideje da budemo mjesto u koje će ljudi početi dolaziti a ne bježati.

Dragic Glisic.

Šef odborničkog kluba SNSD-a u SO Srebrenica