Slučaj Milomira Savčića: Lukača interesuje porijeklo snimaka više nego ometanje istrage

 Slučaj Milomira Savčića: Lukača interesuje porijeklo snimaka više nego ometanje istrage

Davno uspostavljena matrica, prema kojoj se ispituje kako su novinari došli do neke informacije, a ne kršenje zakona na koje se ukazuje tom informacijom ponovo je primijenjeno u našoj zemlji. Ovaj put u ulozi “istraživača” je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Naime, nedavno su se u javnosti pojavili audio snimci presretnutih razgovora između direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorada Kojića sa predsjednikom Boračke organizacije RS-a i optuženim za ratne zločine zločine počinjene u Srebrenici Milomirom Savčićem i njegovim advokatom Miodragom Stojanovićem Na snimcima se čuje, između ostalog, kako je Kojić svojevremeno “savjetovao” Savčića da sam ode u Tužilaštvo BiH i da iskaz, te time spriječi svoje hapšenje i zadržavanje u pritvoru. Savčić je to i učinio, te su se ostvarile Kojićeve prognoze o izbjegavanju zatvaranja.

Realno bi bilo za očekivati od svih istražnih organa da se pozabave ovim slučajem školskog primjera ometanja istrage. Međutim, prema proizvoljnom tumačenju zakona koje daje ministar Dragan Lukač, potrebno je utvrditi nešto sasvim drugo, a to je da li su snimci autentični i da li je spomenuti trojac tajno sniman.

– Mi ćemo se svakako obratiti nadležnim organima da vidimo o čemu se tu radi i na koji način se došlo do takvih informacija, da li su ti razgovori stvarno postojali u tom obliku, da li ih je neko zvanično snimao ili je nelegalno prisluškivan bilo ko od zvaničnika Republike Srpske ili je to medijska manipulacija koju često vidimo na različitim portalima da se pojavljuje u našem medijskom prostoru. Radićemo na tome, pa ćemo provjeriti šta se dešava, kazao je Lukač ne spomenuvši nijednom moguće ometanje istrage o ratnim zločinima, kazao je Lukač za RTRS.

Inače, Miloradu Savčiću je nedavno održano ročište o određivanju pritvora i postupajući sudija ga je pustio na slobodu do donošenja odluke. Međutim, kada je konačno donesena odluka o određivanju pritvora utvrđeno je da je Savčić pobjegao. Pretpostavlja se da se krije u Srbiji.