Slobodan Vasković tvrdi: MUP RS izdao nalog da se postupa po Inckovom zakonu

 Slobodan Vasković tvrdi: MUP RS izdao nalog da se postupa po Inckovom zakonu

Banjalučki novinar Slobodan Vasković objavio je na svom blogu informaciju da je “Depešom iz vrha MUP RS sve organizacione jedinice dobile nalog da postupaju u skladu sa odredbama Zakona o zabrani negiranja genocida, ratnih zločina i veličanja osoba presuđenih za ratne zločine”. U nastavku bloga navodi se sljedeće:

“Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP RS, 09.08. ove godine je svim organizacionim jedinicama MUP RS poslao depešu u kojoj se navodi da su dužni primjenivati odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, a tiču se zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom presudom, za šta je zaprijećena kazna zatvora i do pet godina.

Zatvorska kazna od najmanje tri godine predviđena je za one koji nagrađuju i veličaju osobe presuđene za genocid i ostale ratne zločine.

To, kako mi je potvrđeno iz nekoliko izvora iz MUP RS, praktično znači da je svim Upravama na nivou MUP-a i Policijskim upravama naređeno privođenje, hapšenje i podizanje krivičnih prijava protiv svih osoba koje budu negirale genocid, ratne zločine i budu veličali osobe presuđene za genocid i ratne zločine.

U Depeši se, između ostalog, navodi – “u prilogu akta dostavljamo vam nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida”. Drugim riječima, nakon što je Depešom dostavljen svim organizacionim jedinicama MUP RS nametnuti Zakon, to znači da pripadnici MUP RS po njemu moraju postupati.

Istina, u Depeši se striktno ne navodi da se postupa po nametnutom Zakonu, ali to nije ni bitno, jer čim je Zakon dostavljen to je za policiju obaveza da rade po njemu.

Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS ne može da postupa mimo Krivičnog zakona”.