Skupština Srebrenice usvojila Rezoluciju, Bošnjaci napustili sjednicu

 Skupština Srebrenice usvojila Rezoluciju, Bošnjaci napustili sjednicu

Skupština općine Srebrenica danas je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave, javlja Srna.

Inicijativu za donošenje Rezolucije podnio je potpredsjednik Skupštine općine Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku.

– Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i vječite borbe na strani pobjednika protiv osvajača – rekao je  Pavlović.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije proslijedi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o ovom pitanju. Dokument će biti proslijeđen i parlamentu Crne Gore.

Načelnik općine Mladen Grujičić smatra da je ovo “pravi potez da se zaštite srpski interesi”.

– Rezolucija pokazuje da je u cijeloj BiH stradao srpski narod, i to dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile sjenu na istinske nevine žrtve – smatra Grujičić.

Mladen Grujičić rekao je da se više ne može šutiti na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.

“Skupština opštine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih”, istakao je Grujičić.

On je rekao da je Rezolucija zasnovana na naučnim dokazima i istini i ne ugrožava tuđi interes, niti umanjuje i vrijeđa bilo koju žrtvu.

Potpredsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a je rekao da ovaj dokument treba da pokaže obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku.

On je rekao da je Rezolucija zasnovana na naučnim dokazima i istini i ne ugrožava tuđi interes, niti umanjuje i vrijeđa bilo koju žrtvu.

“Rezolucija pokazuje da je u cijeloj BiH stradao srpski narod, i to dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile sjenu na istinske nevine žrtve”, kaže on.