“SKUP PODRŠKE BRATSKOJ RUSIJI”: ‘Noćni vukovi’ 12. marta u Banjoj Luci – realizacija Dodikovog razgovora s Lavrovom?

 “SKUP PODRŠKE BRATSKOJ RUSIJI”: ‘Noćni vukovi’ 12. marta u Banjoj Luci – realizacija Dodikovog razgovora s Lavrovom?

„Noćni vukovi“ će u subotu 12. marta u 12 sati u Banjoj Luci organizovati „skup podrške bratskoj Rusiji“, prenosi na svom Twitteru portal Istraga.ba.

Ruski „moto-klub“ „Noćni vukovi“ iza kojeg u Rusiji stoji diktator Vladimir Putin, a u Bosni i Hercegovini ih podržava član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik američka administracija je još 2014. godine u vrijeme dok je predsjednik SAD-a bio Barack Obama stavla na američku crnu listu.

U obrazloženju odluke kojom su „Noćni vukovi“ prije osam godina stavljeni na američku crnu listu se navodi da su „učestvovali u napadu na stanicu distribucije gasa Strikolkove u Ukrajini, organizovali napad na glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju i da su blisko povezani s ruskim specijalnim službama. Poznati su postali i po regrutovanju boraca-separatista za ratište u Donjecku i Luganjsku koje je Rusija priznala prije nekoliko sedmica.

„Odgovorni su za učešće u akcijama ili politikama koje su prijetnja miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenosti ili teritorijalnom integritetu Ukrajine”, navodi se u obrazloženju odluke tadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

No za tadašnjeg predsjednika RS-a Milorada Dodika “Noćni vukovi” i njihov vođa Aleksandr Zaldostanov su bili humanitarci koje je on 2018. godine odlikovao ordenom časti sa zlatnim zracima “za naročito isticanje i afirmaciju ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske”.

Mediji su ranije objavili da su upravo “Noćni vukovi” na Ravnoj Romaniji 2017. godine Miloradu Dodiku poklonili ukradenu ukrajinsku ikonu koju je nekoliko godina poslije Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

No nisu Dodik, Lavrov i “Noćni vukovi” u vezi samo da bi razmjenjivali ikone i druge poklone i priznanja. Najava skupa u Banjoj Luci može biti i realizacija nedavno obavljenog telefonskog razgovora između Dodika i Lavrova. Podsjetimo, Lavrov i Dodik su razgovarali četvrtog dana ruske agresije na Ukrajinu “na Dodikovu inicijativu”.

U informaciji o ovom razgovoru se navodi da je tema bila rat u Ukrajini, ali i implementacija dogovora sa sastanka Putina i Dodika u decembru prošle godine u Moskvi, a kako su svi Dodikovi i Putinovi dogovori i poslovi mutni da mutniji ne mogu biti, tako je mutan i razgovor koji su Lavrov i Dodik imali 24. februara, ali se sada jasno da su razgovarali o tome kako da BiH učine još nestabilnijom zemljom, pa i kroz ovakve skupove u vrijeme dok cijeli normalan svijet osuđuje rusku invaziju i agresiju na Ukrajinu.