Skandalozna izjava ministra odbrane Ruske Federacije

 Skandalozna izjava ministra odbrane Ruske Federacije

“S mnogim čelnicima koji su kasnije završili u Haškom tribunalu, neću skrivati ​​da sam imao sreću i zadovoljstvo raditi zajedno, komunicirati s njima. To su bili Milošević, Karadžić, general Mladić”.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je imao “sreću” raditi zajedno s bivšim liderima Jugoslavije optuženim za ratne zločine.

On je ovu izjavu dao na jednom forumu u Rusiji.

Šojgu je to izgovorio tokom obraćanja u kojem je govorio o unutrašnjim prijetnjama koje su, prema njegovom mišljenju, nedavno dovele do propadanja društva.

“I čini se da ovo raspadanje prolazi nezapaženo. Nažalost, svjedočio sam mnogim takvim stvarima, počevši od Srbije, ili bivše Jugoslavije. S mnogim čelnicima koji su kasnije završili u Haškom tribunalu, neću skrivati ​​da sam imao sreću i zadovoljstvo raditi zajedno, komunicirati s njima.

To su bili Milošević, Karadžić, general Mladić. Nekih od njih više nema.

U posljednjem trenutku shvatili su da zemlja propada iznutra ”, rekao je ministar odbrane Ruske Federacije.

Haški tribunal za Jugoslaviju postao je prvo međunarodno tijelo nakon Nirnberškog suda i Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok koji je razmatrao slučajeve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Često ga kritiziraju srpske i ruske vlasti.

U junu ove godine sud u Hagu objavio je konačnu odluku po žalbi bivšeg generala vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, koji je 2017. osuđen na doživotnu kaznu zbog masakra nad civilima i drugih ratnih zločina. Mladićeva žalba je odbijena.

Glavni među njima tačkama optužnice po kojoj je osuđen na doživotni zatvor bili su četverogodišnja opsada glavnog grada Bosne i Hercegovine, sa hiljadama poginulih granatiranjem, i genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, gdje su Mladićevi vojnici ubili više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana. Mladić je, prema tužilaštvu i sudu, lično nadgledao masakre nad hiljadama bosanskih Muslimana.

U maju 1999. godine Haški tribunal podigao je optužnicu protiv bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića za ratne zločine na Kosovu 1999. godine. Milošević i četiri vodeća jugoslovenska lidera optuženi su po pet tačaka kvalifikiciranih kao zločini protiv čovečnosti – ubistvo, politički, rasni i vjerski progon, deportacija – i po jednoj tački kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine. 28. juna 2001. prebačen je u zatvor UN -a u Hagu. 11. marta 2006. umro je od srčanog udara u zatvoru Haškog tribunala.

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen je na doživotni zatvor od strane međunarodnog suda u Hagu zbog genocida tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Proglašen je krivim za genocid zbog učešća u ubistvu više od 8.000 muslimanskih muškaraca i tinejdžera u Srebrenici 1995. godine. Ovaj masakr naziva se najgroznijim u Evropi od Drugog svjetskog rata. Sudije su takođe proglasile Karadžića odgovornim za opsadu Sarajeva koja je trajala više od tri godine, tokom koje je artiljerijskim granatiranjem i snajperskom vatrom poginulo oko 10.000 civila, prenosi The Insider.