Sin zločinca Ratka Mladića kao kandidat za člana Predsjedništva BiH ili predsjednika RS-a? “Ostavimo vremena da vidimo”

 Sin zločinca Ratka Mladića kao kandidat za člana Predsjedništva BiH ili predsjednika RS-a? “Ostavimo vremena da vidimo”

Iz stranke Ujedinjena Srpska koju vodi Nenad Stevandić jučer je izletila ideja da se Darko Mladić, sin ratnog zločinca Ratka Mladića, pojavi kao kandidat na idućim izborima.

Oni ga zamišljaju kao nestranačkog kandidata koji bi mogao ponijeti kandidaturu za predsjednika RS ili Predsjedništvo BiH.

Tu ideju je u javnost plasirao Kostadin Vasić koji je član Predsjedništva Stevandićeve stranke. Oni čine koaliciju sa SNSD-om u RS.

“U prvom slučaju, Ujedinjena Srpska je predložila svog predsjednika, Nenada Stevandića, a kao vanpolitičkog kandidata, stav radne grupe Ujedinjene Srpske je da bi to trebao biti nezavisni zajednički kandidat Darko Mladić, sin Ratka Mladića, kao osoba koja bi svojim iskustvom i harizmom mogla da integriše najveći broj birača”, izjavio je Vasić.

Da li se radi o probnom balonu, provokaciji ili ozbiljnom planu još uvijek nije jasno, no o svemu je za portal srpskainfo govorio i sam Mladić mlađi.

“Koliko sam shvatio, to je više izraz neke političke procjene trenutnog stanja tamo nego što je sada konkretno nešto prema meni. Ali, hajde da ostavimo vremena da vidimo šta je to tačno. Meni još nije potpuno jasno kako sam ja isplivao u toj priči”, kaže Mladić, čiji je otac osuđen na doživotni zatvor zbog stravičnih zločina među kojima i genocid u Srebrenici.