Sin Radeta Garića nastavio je očevim stopama, osuđen za teško premlaćivanje, ometao je SIPA-u prilikom hapšenja, širio mržnju na Facebooku

 Sin Radeta Garića nastavio je očevim stopama, osuđen za teško premlaćivanje, ometao je SIPA-u prilikom hapšenja, širio mržnju na Facebooku

“Da iver ne pada daleko od klade”, te da se mržnja prema Bošnjacima u nekim kućama prenosi sa koljeno na koljeno dokaz je i današnja presuda osuđenom ratnom zločincu Radetu Gariću iz Vlasenice.

Iako je nedvosmisleno dokazano da je Rade Garić (1974) odgovoran za progon bošnjačkog stanovništva iz Vlasenice 1992. i Srebrenice 1995. godine – ubistva, zatvaranja, mučenjma, prisilne nestanke i drugia djela, tokom suđenja nije pokazao da izražava kajanje i da se, “na osnovu prijetnji svjedocima o kojima su i sami svjedoci govorili, može zaključiti šta je spreman učiniti.” Među žrtvama koje se pripisuju Gariću, bio je i jedanaestogodišnji dječak Adil Omerović iz Glogove kod Bratunca. I za to je dobio kaznu zatvora od 20 godina.

No, iako je zločinac osuđen vrijedi napomenuti da je njegov sin Stevan Garić također bio uhapšen 2017. godine kada je prilikom hapšenja njegovog oca ometao SIPA-u, a nedugo potom pušten na slobodu.

Ranije je Stevan Garić na privatnom profilu društvene mreže Facebook napisao kako se “Bošnjaci od njegovog oca i njega ne mogu spasiti.”

Tako je mlađi Garić na svom Facebook profilu napisao: „Boje se Rada i kad ništa ne radi… E Turci i poturice. Mi smo vam najveći strah i briga“.

U sljedećem komentaru na Facebooku mlađi Garić piše: „Misle Turci da se penzionisao, a nije se on penzionisao, on je tu i čeka…“

Prijatelji mlađeg Garića ispričali su tada za agenciju Patria kako je i Stevan krenuo očevim stopama, te da je simpatizer Ravnogorskog četničkog pokreta.

Do danas nije poznato da li je mlađi Garić ikada odgovarao za raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje. Na kraju je ipak i on (sa Miljanom Milićem) u julu 2021. godine završio u zatvoru presudom u Okružnog suda Istočno Sarajevo na dvije godine i mjesec dana zatvora zbog teškog premlaćivanja Slobodana Vasiljevića iz Vlasenice 2019. godine, dok su ostalih pet optuženih oslobođeni krivice za pokušaj ubistva. I