ŠEFIK DŽAFEROVIĆ ZA O KANAL: “Nema sumnje, MILORAD DODIK želi vidjeti secesiju dijela BiH, ali neće uspjeti”

 ŠEFIK DŽAFEROVIĆ ZA O KANAL: “Nema sumnje, MILORAD DODIK želi vidjeti secesiju dijela BiH, ali neće uspjeti”

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH i jedan od potpredsjednika SDA, u razgovoru za O kanal osvrće se na posjete evropskih i američkih zvaničnika našoj zemlji, poruke koje su se nakon tih razgovora čule, te odgovara na pitanje da li su sankcije rješenje za poteze koje povlači njegov kolega iz Predsjedništva i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Naravno da sankcije jesu rješenje ako imate protivustavno ponašanje, ako imate udar na ustavni poredak države, a on dolazi od Milorada Dodika, onda treba primijeniti sankcije svih mogućih vrsta, počevši od onog čime raspolaže Bosna i Hercegovina u svom pravosuđu, do međunarodnih, bile one političke, ekonomske ili neke druge naravi. Sve je bolje od toga da pustimo da stanje dođe do eskalacije u ionako teškoj političkoj situaciji u zemlji”, ističe Džaferović.

Naglašava da su državne institucije već trebale reagovati.

-Postoji nekoliko stvari koje su nesporne. Imamo na snazi Zakon o zabrani negiranja genocida i otvoreno negiranje genocida od Dodika i nekolicine zvaničnika, tako da je Tužilaštvo BiH dosad trebalo poduzeti korake. Propuštanje obaveza naših organa i izostanak sankcija međunarodne zajednice hrabri Dodika, hrabri i ove koji ga slijede, koji vode rušilačku politiku koja je zadeverala čitav svijet, a nas ovdje pogotovo.

Institucije BiH moraju profunkcionisati i svi unutar države trebaju raditi svoj posao. Kada govorim o međunarodnoj zajednici u BiH, obično kažem da je to posebna vrsta institucija u našoj zemlji, jer intervencionizam u BiH nije obični intervencionizam, već onaj koji je propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom. OHR je praktično institucija BiH, trebao je i on reagirati. On ima svoja ovlaštenja i treba, bez ikakvih obzira, imajući u vidu situaciju u državi, da reagira, da deblokira rad institucija, a onda da idemo dalje”, poručuje Džaferović.

Napominje kako su SAD strateški saveznik naše zemlje, koji je učinio velike stvari za Bosnu i Hercegovinu.

Ne sumnjam da će SAD iskoristiti sve mehanizme kako bi zaštitile vrijednosti, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Najvažnija je poruka Gabriela Escobara u Predsjedništvu BiH, da je neprihvatljivo bilo kakvo atakovanje na Oružane snage BiH, na UIOBiH, VSTV, sve ovo što najavljuje Dodik da će uraditi.

A pitanje odgovornosti je pitanje procjene. Naša javnost osjeća, a i ja osjećam, da su se sankcije već trebale primijeniti, jer imamo vrlo loša, tragična iskustva u BiH, bolje vidimo stvari i očekivanja su da se sankcionira onaj koji pravi nered u državi. Cijenim da naši prijatelji iz Amerike i Evrope vode računa o tome kada reagirati. Uvjeren sam da će to uraditi na način za koji misle da je primjeren”, govori Džaferović i napominje kako Dodik taktizira.

-Nema sumnje da on kao krajnji rezultat želi vidjeti secesiju dijela BiH, ali to mu je uzaludan posao. Blokira institucije, prijeti, povlači poteze tako što taktizira. Aktivnosti prilagođava onom što čuje iz svijeta, vodi neku vrstu igre sa međunarodnom zajednicom. Ali, i oni to razumiju. Nikada neće moći realizirati to što je započeo, kaže Džaferović.

Konstatuje kako je trenutno najopasnija blokada državnih institucija.

-Do kad to možemo trpjeti? Vrijeme je već isteklo”, poručuje član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda i podsjeća kako nema budžeta, nema pomoći civilnom stanovništvu…