SDA: Nemojte da se sa Dodikom desi kao sa Radovanom Karadžićem!?

 SDA: Nemojte da se sa Dodikom desi kao sa Radovanom Karadžićem!?

Zvanični dokumenti koje je usvojio Glavni odbor SNSD-a, u kojima se najavljuje neustavno ukidanje zakona Bosne i Hercegovine, te zabrana djelovanja državnih institucija na teritoriji entiteta RS upotrebom sile, predstavljaju najozbiljniji nasrtaj na ustavno-pravni poredak BiH i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističe se u reagiranja SDA.

Sadržaj Informacije o prenesenim nadležnostima RS na nivo Bosne i Hercegovine, naglašavaju, te postupku vraćanja nadležnosti i Deklaracije o ustavnim principima i Zaključaka Glavnog odbora SNSD-a, predstavljaju potvrdu namjere režima Milorada Dodika da izazovu sukobe i ugroze stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini, a posljedično i u cijelom regionu.

-Dosadašnja retorika Milorada Dodika pretočena je u zvanične dokumente i krajnje je vrijeme za odlučnu reakciju Tužilaštva BiH, koje ima sve elemente za pokretanje istraga i podizanje optužnice. Od zemalja garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i od OHR-a, zahtijevamo da poduzmu odlučne i konkretne aktivnosti kako bi se spriječila eskalacija kojom prijeti Dodik.

Takva reakcija izostala je kada je slične korake 91. i 92. godine poduzimao Radovan Karadžić i to je rezultiralo užasnim sukobom, ratnim zločinima i genocidom. Pozivamo međunarodne garante mira u Bosni i Hercegovini da ne ponove tadašnju grešku”, zaključuju u SDA BiH.