SCHMIDT UPUTIO PISMO TEGELTIJI: Traži da sazove sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj će…

 SCHMIDT UPUTIO PISMO TEGELTIJI: Traži da sazove sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj će…

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nedavno je uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji u kojem od njega traži da zakaže sjednicu na kojoj će biti usvojeno privremeno finansiranje, saznaje Klix.ba.

Kao što je poznato ukoliko se uskoro ne donese odluka o privremenom finansiranju, od 1. novembra doći će do obustave svih isplata iz budžeta Bosne i Hercegovine. To znači da će svi državni službenici ostati bez plate, a neće se servisirati ni druge obaveze iz mjeseca oktobra osim vanjskog duga i međunarodnih obaveza BiH.

S obzirom da Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici prije sedam dana nije ni razmatrao budžet jer nisu bili prisutni parlamentarci iz RS-a, jedina nada je ostala na Vijeću ministara BiH.
Zbog toga je odlučio reagovati i OHR te “pogurati” da se procesi odblokiraju. Da li će u tome uspjeti još nije poznato, a pismo su dobili zamjenici Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda.

Treba podsjetiti da je blokada institucija BiH na snazi zbog zaključaka Narodne skupštine RS-a nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da zakonski zabrani negiranje genocida i ratnih zločina.

Ovakvo neodgovorno ponašanje političkih predstavnika RS-a znači da će blizu 22 hiljade državnih službenika, među kojima je 7.000 iz RS-a, ostati bez mjesečnih primanja ako Zoran Tegeltija (SNSD) ne sazove sjednicu o privremenom finansiranju odnosno ministri ne budu glasali “za”.

Odluku o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu je Ministarstvo finansija i trezora BiH već dostavilo Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.