SCHMIDT TRAŽI OBRAĆANJE U PARLAMENTU BiH: Ovo je razlog…

 SCHMIDT TRAŽI OBRAĆANJE U PARLAMENTU BiH: Ovo je razlog…

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kako saznaje Fokus.ba, traži od članova Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH da se obrati ovoj najvišoj zakonodavnoj instituciji odnosno, kako je rekao, tijelu koje izražava demokratsku volju građana.

Schmidt u dopisu Parlamentu BiH navodi da traži obraćanje “s ciljem razgovora o trenutnim sve većim političkim tenzijama”, kao i njegovim stavovima i prioritetima za budućnost.

Schmidt je naveo kako traži da se sastanak s Kolegijem održi u što skorijem vremenu, a predlaže 28. ili 29. oktobar.

Inače, ovaj zahtjev Schmidta dolazi u trenutku početka rušenja državnih nadležnosti u režiji člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Kao što je poznato, NSRS je na njegov zahtjev i uz isključivo glasove pozicije u RS-u usvojila neustavni zakon o lijekovima RS koji predviđa formiranje entitetske agencije iako na nivou BiH postoji agencija za lijekove. Najavio je i niz drugih poteza s namjerom da derogira državne zakone.

U Evropskom parlamentu jučer je pročitano pismo visokom predstavniku EU Josepu Borrellu i visokom predstavniku BiH Christianu Schmidtu koje potpisuju osam euro parlamentaraca.

Od obojice se traži da hitno reagiraju konkretnim mjerama protiv zvaničnika RS-a, uključujući i sankcijama koje podrazumijevaju uklanjanje s funkcija, a zbog najavljene sjednice NSRS-a na kojoj se nastoje neustavnim odlukama derogirati državni zakoni.

– Glasanje u NSRS ima potencijal da naruši stabilnost u BiH i regiji kao i da dovede u opasnost samo provođenje Dejtonskom sporazuma. Zbog toga tražimo urgentno od OHR-a i EU da prvo zajedničkim saopćenjem ove poteze proglase nelegalnim, a onda da iskorise sva raspoloživa sredstva, među kojima su i Bonnske ovlasti kako bi se urazumile nacionalističke snage u RS-u – stoji u ovom pismu.