Schmidt se nada izbornoj reformi prije izbora 2022. i poručuje: Ne postoji treći entitet

 Schmidt se nada izbornoj reformi prije izbora 2022. i poručuje: Ne postoji treći entitet

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da podržava izbornu reformu koja će zemlju približiti Evropskoj uniji, te se nada postizanju sporazuma o takvim promjenama uoči izbora koji se održavaju u oktobru sljedeće godine.

– Bilo bi dobro da se promjena izbornog zakona dogodi na vrijeme prije izbora u oktobru 2022. godine – rekao je Reutersu visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, misleći na promjene prema jednakim i demokratskim pravima za sve građane.

– Odluke Evropskog suda za ljudska prava nisu provedene, poput presude Sejdić-Finci u kojoj se navodi da se neko ko se ne identifikuje ni kao Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne može kandidovati za predsjednika. To mora biti promijenjeno – rekao je Schmidt.

Njegov ured nadzire provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Schmidt, bivši njemački ministar, izjavio je da trenutni zakon ne ispunjava međunarodne zahtjeve, uključujući sudske presude.

Visoki predstavnik u BiH je također komentarisao pritužbe Hrvata u BiH da zakon ne garantuje jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – Hrvate, Srbe i Bošnjake – Schmidt se pozvao na Dejtonski sporazum kojim su stvorena dva entiteta, jedan u kojoj su većina Bošnjaci i Hrvati, a drugi u kojoj su većina Srbi.

– Dejtonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad – rekao je.