Schmidt preuzeo dužnost visokog predstavnika: Cilj je jačanje BiH, zadržati mir i osigurati građanima bolji život

 Schmidt preuzeo dužnost visokog predstavnika: Cilj je jačanje BiH, zadržati mir i osigurati građanima bolji život

– Preuzimam dužnost čvrsto odlučan da pomognem ljudima ovdje, ljudima koji rade da bi prehranili svoju porodicu, koji žele izgraditi život zajedno sa drugima.

U OHR-u danas novi visoki predstavnik Christian Schmidt preuzima dužnost, a na ceremoniji se prvo obratio Valentin Inzko koji je govorio o Schmidtu.

“Impresioniralo me njegovo detaljno poznavanje ove zemlje. Mislim da će uspješno sarađivati sa političarima u BiH. On će svoje dugotrajno iskustvo staviti na raspolaganje ovoj zemlji. Novi visoki predstavnik će nastaviti od onoga što smo postigli proteklih 12 godina.

Danas dajem ažurirano izdanje OHR dokumenata. Sve odluke OHR-a donesene u proteklih 25 godina. Ona predstavlja skup pravnih i zakondavnih odredbi koje su omogućile ovoj zemlji da napreduje. Znam da će Schmidt odlučno i efikasno raditi na zaštiti interesa u BiH“, kazao je Inzko.

Schmidt je u svom prvom obraćanju kazao da dolazi kao prijatelj naroda u BiH.

„Neophodno je da ne samo da razgovaramo sa zvaničnicima već i onima koji su svih ovih godina Valentinu slali pisma i izražavali svoje mišljenje. Čast mi je služiti ovoj zemlji i njenim ljudima u BiH u narednim godinama.

Preuzimam dužnost čvrsto odlučan da pomognem ljudima ovdje, ljudima koji rade da bi prehranili svoju porodicu, koji žele izgraditi život zajedno sa drugima.

Važno je reći da je ovo jedna izuzetna pozicija. Ta pozicaj je izgrađena i posljedica je razgovora kojim je zaključen Dejtonski mirovni sporazum kako bi se omogućio mir.

Obavljati taj posao je što se mora raditi sa dubokim poštovanjem za one koji su izgubili život u ratu i one koji su počeli da rade na evropskoj budućnosti BiH.

Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima kada je riječ o zajedničkoj budućnosti, i zato sam tu kako bi u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bi pomagao građanima ove zemlje konstitutivnim narodima i ostalim kako bi došli u jednu uravnoteženu situaciju.

On se zahvalio Inzku na 12 godina službe.

„Hvala vam što ste iskoristili svoju odgovornost i sa odlukom koju ste donijeli prošlu sedmice i hvala vam za sve što ste uradili za BiH i građane. Ne želim obećati ništa nemoguće ali vas uvjeravam da ću iskoristiti svu svoju snagu, utjecaj, veze u najboljem smislu i političkim iskustvom da osiguramo da ova zemlja i njeni građani imaju dobru budućnost i bolji život i da se njihove nade ispune.

Ljudi ovdje to zaslužuju, život u miru, popraćen neophodnim ekonomskim napretkom. BiH se mora vratiti na političku agendu međunarodne zajednice i EU. Jako ću se truditi da doprinesem tome i optimista sam da će međunarodna zajednica, EU i Amerika doći do tog cilja. Cilj mora biti jačanje BiH, ali put do tog cilja nije jednosmjerna ulica.

Svi koji se žele pridružiti EU najuspješnijem mirovnom i ekonomskom savezu na svijetu moraju se pridržavati i garantovati pravila tog saveza, a to nije lak zadatak. Za mene je potpuno jasno napredak i dali razvoj društva mogući su samo kroz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti.

Njemačka će 13. avgusta obilježiti 60. godišnjicu izgradnje Berlinskog zida. To je zid koji je podijelio moju zemlju, ubio puno ljudi, odveo u zatvor bez ikakve krivnje. Upravo je to znak da su u historiji čuda moguća, čudo je da smo bez ijednog pucnja 1990. uspjeli ujediniti zemlju i postati dio međunarodne zajednice i pomoći ostatku svijeta”, kazao je Schmidt.

Dodao je da je cilj zadržati mir, pravdu i nezavisnost u ovoj zemlji.

“Uvjeravam vas da ću raditi na mirnoj budućnosti. Uvjeravam sva tri konstitutivna naroda da ćemo održati međunarodne garancije teritorije BiH, jednakost prava svih u saradnji i životu na ovim prostorima i u državi BiH. Nećemo se baviti samo očuvanjem granica i odbacivanjem onih ideja o pomjeranju granica već i pomjeranju granica u glavama”, kazao je Schmidt.