SCHMIDT O NEUSTAVNOM 9. JANUARU: “Postupci i aktivnosti vlasti RS-a mogu imati posljedice”

 SCHMIDT O NEUSTAVNOM 9. JANUARU: “Postupci i aktivnosti vlasti RS-a mogu imati posljedice”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt oglasio se povodom obilježavanja Dana Republike Srpske – 9. januara, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Schmidt je još jednom naglasio da “postupci i aktivnosti vlasti RS kojima se obilježava i slavi Dan RS 9. januara mogu imati posljedice”.

“Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće te ih svi moraju poštovati.

Obaveza je svih, a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH, da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju, povjerenje i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkulzije, tolerancije, pravde, solidarnosi i nediskriminacije. Visoki predstavnik će nastaviti raditi na na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH”, saopćeno je iz OHR-a.

Istovremeno sa obavještenjem, šest boračkih udruženja podnijelo je danas krivičnu prijavu u Tužilaštvu BiH zbog obilježavanje 9. januara, neustavnog dana RS koje će se ove godine održati u Istočnom Sarajevu.

Udruženja Zelene beretke, Patriotska liga BiH, Udruženje Generala BiH, Koordinacija boračkih udruženja KS, Žene borci u Armiji RBiH i Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva podnijeli su krivičnu prijavu protiv entiteta RS, Grada Istočno Sarajevo i Banje Luke, predsjednika RS Milorada Dodika, premijera RS Radovana Viškovića, članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića.

– Odgovornost Milorada Dodika proističe iz činjenice što on kao lice koje je obnašao i obnaša bitne državničke funkcije organizaovao i učestvovao u neustavnom obilježavanju dana RS.