SCHMIDT O DODIKOVIM NAJAVAMA: “Ovo je ozbiljan napad na integritet države BiH, bit ću potpuno jasan…”

 SCHMIDT O DODIKOVIM NAJAVAMA: “Ovo je ozbiljan napad na integritet države BiH, bit ću potpuno jasan…”

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt komenarisao je trenutnu političku situaciju u našoj zemlji s posebnim osvrtom na najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će RS povući saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i da će zabraniti rad Obavještajno sigurnosne agencije BiH u tom entitetu.

– Ovo je ozbiljan napada na integritet države Bosne i Hercegovine onakve kako je uređena, dogovorena i postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bit ću potpuno jasan: Pravo RS-a kao entiteta unutar Bosne i Hercegovine da ostvaruje svoja prava niko ne osporava. Dakle, argumentacija kako je, da bi se zaštitila prava Republike Srpske, neophodno prekršiti ustavna prava države, apsolutno je pogrešna, naglasio je Schmidt i pozvao na dijalog domaće političare.

– Ako postoje problemi ili sporna pitanja neophodno je razgovarati o njima. Koje nadležan za koju rijeku ili jezero, razgovarajmo o tome. Nemojmo to koristiti za razaranje funkcionalne države, poručio je visoki predstavnik u BiH za Al Jazeeru.

Osim toga, osmero zastupnika u Evropskom parlamentu iz različitih stranaka uputilo je šefu vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Joseppu Borrellu i visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu otvoreno pismo kojim ih pozivaju da konačno reagiraju i zaustave Milorada Dodika.

Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew).

U pismu izražavaju veliku zabrinutost zbog posljednjih konkretnih poteza vlasti u RS-u ka secesiji tog entiteta, a koji su praćeni militarizacijom policijskih trupa RS-a i njihovim zajedničkim vježbama sa srbijanskom vojskom.

Upozoravaju na rastuće tenzije u posljednjih nekoliko mjeseci i blokadu državnih institucija koje prije svih proizvodi član Predsjedništva BiH Dodik, koji konstantno radi na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH.