SCHMIDT NAJAVIO: NAREDNE GODINE 9. JANUAR SE NEĆE OBILJEŽAVATI U TOM OKVIRU I NA TAJ NAČIN

 SCHMIDT NAJAVIO: NAREDNE GODINE 9. JANUAR SE NEĆE OBILJEŽAVATI U TOM OKVIRU I NA TAJ NAČIN

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u intervjuu za list Oslobođenje komentirao proslavu 9. januara kao “Dana RS-a” kojega je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim najavljujući da je njegovo obilježavanje naredne godine upitno.

Schmidt se u osvrtu na nedavno obilježavanje 9. januara u Istočnom Sarajevo kazavši da očekuje od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da provjeri i pregleda govore, odnosno sve ono što su javni dužnosnici tog dana izjavili, a što je u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda.

“Rekao sam da tamo ništa nemaju tražiti službenici iz državne službe i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i provjeriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost.

Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave”, kazao je Schmidt za Oslobođenje.

Podsjećamo da je visoki predstavnik već reagirao na dan obilježavanja neustavnog Dana RS-a istakavši da je prisustvo državnih službenika u takvim proslavama nepoštivanje Ustava BiH.

Schmidt je također pisao vlastima u RS-u da proslava 9. januara nije zajedničko sjećanje i evropska vrijednost te da je o tom danu konačnu odluku donio Ustavni sud BiH koji je u odluci istakao kako obilježavanje tog dana ne doprinosi jačanju zajedničkog kolektivnog identiteta.