SCHMIDT IZBJEGAO DA ODGOVORI NA VAŽNO PITANJE: Hoće li smijeniti Dodika?

 SCHMIDT IZBJEGAO DA ODGOVORI NA VAŽNO PITANJE: Hoće li smijeniti Dodika?

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je na Bledskom forumu izjavio da zbog blokada državnih institucija “građani ne smiju da trpe”.
Prošlo je tačno mjesec dana od preuzimanja funkcija visokog predstavnika od Christina Schmidta.

Već na početku mandata institucije Bosne i Hercegovine, koje bi visoki predstavnik treba štititi, nalaze se u ozbiljnoj krizi nakon odluke srpskih stranaka da blokiraju rad državnih institucija. Veoma sam optimističan da ćemo svi zajedno sjesti da razgovaramo i da ćemo naći način da riješimo te probleme, ali i ostale stvari, kao što su ekonomska pitanja i evropske integracije, rekao je Schmidt.

Na pitanje Tanjuga da li će uvažiti zahtjev Džaferovića i primijeniti Bonska ovlaštenja, rekao da su “institucije tu da rade” i da očekuje da će svi koji učestvuju u njihovom radu pokazati odgovornost.Schmidt međutim nije konkretno odgovorio na ponovljeno pitanje da li će uvaži zahtjev Džaferovića.

Podjećamo da je jučer Džaferović izjavio: “Gospodin Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići sa političke scene. On mora znati da ugrožavanjem države, on ugrožava i Dejtonski sporazum, a da je time ugroženo i ono što je nastalo Dejtonom, a to su entiteti.