SATTLER IMA JASNU PORUKU: “Otcjepljenje RS-a je nemoguće, uvođenje sankcija bh. političarima je izvjesno”

 SATTLER IMA JASNU PORUKU: “Otcjepljenje RS-a je nemoguće, uvođenje sankcija bh. političarima je izvjesno”

Šef Delegacije Europske unije u BiH, Johann Sattler, kazao je danas kako Europska unija ima razne mehanizma, te od finansijske pomoći vrlo lako može doći do sankcija.

Istakao je kako EU radi svoj dio posla kada je u pitanju kandidatski status naše zemlje, ali da sa druge strane veliki problem predstavljaju političke blokade u BiH.

POSJETA VON DER LEYEN
O jučerašnjoj posjeti predsjednice EK, Ursule von der Leyen, Sattler je rekao kako sva podrška EU našoj državi i regionu nije samo šuplja priča.

– Naravno, uvijek su potrebne obje strane. Imali smo tri člana Predsjedništva BiH prije godinu dana u Briselu i jasno im je rečeno da je put prem kandidatskom status otvoren. Ali moraju usvojiti tri propisa koji oni još nisu uradili. Mi svoju zadaću radimo, ali izostaju djela domaćih političara. To je žalosna činjenica jer građani žele da ova zemlja bude u EU, kazao je on.

Konstatuje da su blokade najveći problem ove zemlje, i da je za dvije godine svog mandata uvidio koliko takvi zastoji koče napredak Bosne i Hercegovine.

– Mogu reći jasno – ovdje sam dvije godine, ako pogledam unazad šta mislite koliko je vremena prošlo na blokade? Dvije trećine. Urađene su neke stvari poput strategije za rješevanje ratnih zločina i pitanje Mostara. Ali stalno dolazimo u zastoje. To je najveći problem u ovoj zemlji jer konstantno imamo sudaranje, ističe Sattler u razgovoru za N1.

Kada je riječ o finansijskom podršci EU, Sattler se koristio pojmovima “mrkve” i “štapa”. Mrkva bi značila finansijsku podršku i poticaje, dok bi štap predstavljao sankcije.

– Naravno da imamo na raspolaganju razne instrumente. Nastupamo sa “mrkvom”, sa poticajem. Pokazali smo to na primjeru donacije vakcina tokom pandemije. Građani to vide. Potvrđujem da imamo na raspolaganju i “štap”. Ako dođe do toga – koristit ćemo, rekao je.

Kategoričan je i po pitanju otcjepljenja Republike Srpske, kaže da je to neprihvatljivo i ne vodi ničemu.

– To je neprihvatljivo i nemoguće. Najiskrenije to kažem – to je put za nigdje. Pozivam sve političare, lidere u Bosni i Hercegovini da se vrate za pregovarački sto. U Briselu imate jednu stolicu, jedno mjesto da postanete dijelom EU i to je mjesto za BiH. Sve ostalo vodi nigdje, smatra Sattler.

Po pitanju sankcija, Sattler ističe da ne može potvrditi da će se takvo nešto dogoditi. Kaže da ako bude vrijeme za to, odluka će biti donesena.

– To je odluka koja se donosi u okviru Vijeća EU. Ja to svakako ne mogu reći. Ako bude za to vrijeme, donijet će se odluka, kaže on.

O SAD-U I IZBORNOM ZAKONU
U posljednje vrijeme, američki izaslanici sve češće govore o promjeni Izbornog zakona BiH. Generalni utisak je da SAD preuzima “primat” od EU kada su u pitanju izborne reforme.

Sattler se nije složio sa takvom konstatacijom.

– Ne, uopšte. Ovaj proces smo zajednički započeli, zajedno ćemo ga i okončati. Isto je i kao što smo radili na izborima za Mostar, kazao je Sattler.