Sattler i evropski ambasadori odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

 Sattler i evropski ambasadori odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je posjetio Memorijalni centar Srebrenica i tom prilikom, zajedno sa ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uebber, ambasadoricom Austrije u BiH Urlike Hartmann, ambasadorom Slovačke u BiH Martin Kačo i zamjenicom ambasadora Holandije u BiH Noor Mina, odao počast žrtvama genocida kao i zvanično otvorio Arhiv Memorijalnog centra, čiju je obnovu pomogla Evropska unija.

“Zajedno sa svojim kolegama ambasadorima iz zemalja EU, stojim pred vama ponizno. Ono što se dogodilo ovdje u Srebrenici prije 26 godina jedno je od najmračnijih poglavlja u modernoj evropskoj historiji“, rekao je ambasador Sattler na događaju povodom otvaranja Arhiva.

Ambasador Sattler naglasio je potrebu poštivanja činjenica, istine i pravde i osudio pokušaje negiranja ili umanjivanja genocida u Srebrenici. Govoreći o ulozi Memorijalnog centra, ambasador je poručio: „Željeli smo podržati pretvaranje ove lokacije u stvarni izvor znanja, ne samo da bi se sačuvala istina, već da bi se i bolje razumjeli osnovni uzroci koji su doveli do genocida u Srebrenici. Jedino kroz ojačanu svijest o razlozima koji su doveli do tragedije u Srebrenici imamo šanse da ih onemogućimo na drugim mjestima.”

Za sanaciju Arhiva Evropska unija je izdvojila 340,000 eura, a projekat je realiziran za manje od godinu dana.

Podršci EU se pridružila Kraljevina Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo, koji će kroz posebne programe osigurati nabavku opreme i osiguranje edukacija i treninga za istraživački tim Memorijalnog centra.

(Vijesti.ba)