ŠAROVIĆ SE PRIDRUŽUJE DODIKU NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA BIH: “Sazvati posebnu sjednicu NSRS-a, ove odluke su vrlo opasan presedan, u Ustavu nigdje ne piše…”

 ŠAROVIĆ SE PRIDRUŽUJE DODIKU NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA BIH: “Sazvati posebnu sjednicu NSRS-a, ove odluke su vrlo opasan presedan, u Ustavu nigdje ne piše…”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je povodom odluke Ustavnog suda BiH o šumama u Republici Srpskoj, koje čine 70 odsto njene teritorije, da je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi RS.

Šarović je istakao da posljednja odluka Ustavnog suda BiH, kojom se neustavnim proglašavaju odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u dijelu u kojem se kao njihov vlasnik određuje Republika Srpska, “predstavlja nastavak prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH”, saopšteno je iz SDS-a.
– Umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca – kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu niti joj se daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem, dok je Ustav Republike Srpske “jasan i kaže da Srpska štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose”.

– Da su šume zaista vlasništvo BiH, zar neko misli da Paddy Ashdown 2005. godine i njih ne bi obuhvatio Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske i stavio van snage Zakon o šumama Republike Srpske? – naveo je Šarović.

Predsjednik SDS-a rekao je da je Ustavni sud BiH prethodno državnom imovinom proglasio 85.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i u slučaju HE “Buk bijela”, “Foča” i “Paunci” doveo u pitanje i pravo Republike Srpske na dodjeljuje koncesije.
– Sve ove odluke su vrlo opasan presedan – naglasio je Šarović, piše Oslobođenje.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo RS-a.
Apelaciju povodom Zakona o šumama RS-a je podnijelo sedam delegata Vijeća naroda RS-a, a u svojoj apelaciji oni su naveli kako su članovi tog zakona neustavni i štetni po BiH.