ŠAROVIĆ IZREVOLTIRAN DODIKOVIM POTEZIMA-u: “Počinjem da sumnjam da su bili u dogovoru sa Valentinom Inzkom i…”

 ŠAROVIĆ IZREVOLTIRAN DODIKOVIM POTEZIMA-u: “Počinjem da sumnjam da su bili u dogovoru sa Valentinom Inzkom i…”

Sastanak parlamentarnih stranka iz Republike Srpske povodom primjene bonskih ovlaštenja od strane Valentina Inzka je trebao biti prilika da se da zajednički odgovor na ovu situaciju, ali vidimo da SNSD već vodi svoju posebnu kampanju, istakao je Šarović.

On je danas u Loparama rekao da će po svemu sudeći sutrašnji sastanak biti pokušaj da vlast izdiktira svoja unaprijed pripremljena rješenja.

„Sutra idemo na zajednički dogovor a neko već realizuje neki plan koji će nam sutra da predoči. SNSD i Dodik već su krenuli u neku svoju kampanju i imaju neki svoj program, a pozivali su na zajednički dogovor. Mislim da je velika šteta što se stvari ovako dovijaju jer je ovo bila prava prilika da zajednički prodiskutujemo i suočimo se sa ovom situacijom i damo zajednički odgovor iz RS-a“, naveo je Šarović.

Čini mi se da će, dodaje Šarović, sutrašni sastanak biti prazna priča i da će se pokušati izdiktirati rješenja.

On je istakao da SNSD ima vlast na svim nivoima i da zato imaju i odgovornost.

„U ostalom za ovu situaciju ja mislim da oni snose tu odgovornost. Nije valjda opozicija kriva za ovo što se dešava. Ova vlast je dobila novog visokog predstavnika sa većim ovlaštenjima i bonska ovlaštenja zahvaljujući ovoj vlasti“, podsjetio je Šarović.

On navodi takva vlast teško da može ponuditi spasonosna rješenja u ovakvoj situaciji.

„Ja mislim da je ovo što sada oni rade srljanje, kao i činjenica da to čine bez dogovora sa opozicionim strankama“, kaže Šarović.

On ističe da ponašanje vlasti budu sumnju da je u pitanju neki unaprijed smišljeni scenarij.

„Počinjem da sumnjam da su bili u dogovoru sa Valentinom Inzkom i ne znam kim. Otkud odjedanput svi oni propagandni materijali, video zapisi. Peticije se potpisiju već spremne nakon dva tri sata. Onda su oni morali da znaju šta će da se desi“, napominje Šarović.

Navodi da je stav opozicije u RS da ne treba srljati i da treba naći razumna rješenja.

„Ne treba manipulisati sa narodom. To je nepotrebno u tom smislu daćemo doprinos na sutrašnjem sastanku i sjednici Narodne skupštine koja će biti  održana za koji dan“, istakao je predsjednik SDS.

Igor Crnadak (PDP) poručuje kako je Dodikova peticija notorna glupost i “svako ko je ne potpiše uradiće veliku stvar za RS, jer će se na taj način suprotstaviti nastavku pljačkanja i privatizacije institucija od strane SNSD-ove koalicije”.

“Podrška ovoj peticiji nije podrška RS-u, nego samo politici SNSD-a”, kaže Crnadak.

Poseban razlog zašto ne treba potpisati peticiju su njena dva glavna promotera,  poručuje Crnadak, su “Milorad Dodik i Radovan Kovačević“.

Prvi je, podsjeća Crnadak, poznat po svom izvornom stavu o Srebrenici: “Ja savršeno dobro znam šta je tamo bilo, bio je genocid i to je presudio sud u Hagu”.

Drugi je poznat po tome što je “RS do juče nazivao Republikom Šumskom”.

“Niko iz RS-a ne zaslužuje da bude u koloni koja na čelu ima ovakve likove. Na kraju, smatram da je jedinstvo u RS-u potrebno ali do njega vjerovatno neće doći, jer su nam različiti ciljevi, jedni razmišljaju o budućnosti RS-a, a drugi o tome kako sačuvati sebe i svoje milione, firme i nekretnine. Da neće biti jedinstva najavio je i Dodik, koji je nazvao neke opozicionare ‘smradovima’, te i nakon toga nastavio sa napadima na opoziciju”, zaključio je Crnadak.