Šarović: Dodik vodi RS u nestanak

 Šarović: Dodik vodi RS u nestanak

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je za tu stranku nedopustiva inicijativa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Baš nas briga, s kim će Dodik razgovarati ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora a to je inicijativa za raspakivanje Dejtona što je za nas nedopustivo” istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, osvrćući se na nedavni sastanak Milorada Dodika i Recepa Tayyipa Erdogana, prenose iz ove stranke.

„Problem je što je Dodik svojom izjavom poručio da je Dejton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za Bosnu i Hercegovinu, tražeći od Erdogana da se u tu temu uključi i posreduje. Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske“, poručio je Šarović.

On je kazao da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi RS dali, u tom novom političkom dogovoru isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što to danas imamo.

„Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu. Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika jer mi u SDS smatramo da je to najopasnnija zamka za nespremnu RS i mi kao stranka ćemo se odlučno suprotstaviti svakoj takvoj inicijativi“, zaključio je on.